venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 1 se nachází na východním okraji jihozápadní fronty zástavby návsi obce Klečaty a tvoří významný architektonický a urbanistický prvek v intravilánu obce. Památkově cenné jsou fasády špýcharu a obytného stavení se zachovalou štukovou výzdobou a nástěnnými malbami. V současnosti dvůr uzavřen čelní ohradní zdí s vjezdem a po stranách lemován zástavbou. Areál zahrnuje vlevo obytné stavení, na něj navazující chlévy, vpravo špýchar a na něj navazující stáje a kolnu, ohradní zeď s bránou a dvůr. Stodola původně uzavírající dvůr na jižní straně usedlosti byla zbořena před rokem 1986. V průčelí usedlosti stojí před špýcharem místo výměnku novostavba RD, v JV rohu dvora na místě bývalé stodoly zděný objekt, dvůr je dále ohraničen na JV plechovým plotem a na JZ ohradní zdí s plechovými vraty. Na rodinný dům, zděný objekt, plechový plot a ohradní zeď na JZ konci dvora se památková ochrana nevztahuje.