socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého je situována na návodní straně silničního mostu (na jeho severní straně) v intravilánu obce Lnáře. Most je součástí hlavní průjezdné silnici obcí poblíže zámku a přemosťuje odtok z Veského rybníka. Předmětný most není nemovitou kulturní památkou. Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází na kamenném nízkém podstavci na kamenném stupni v prostoru zábradlí mostu. Po stranách podstavce jsou umístěny dvě piniové šišky, které jsou kopiemi. Na nízkém hranolovém podstavci s projmutými hranami stojí socha sv. Jana Nepomuckého. Socha se nachází v tradičním zobrazení. Pískovcová socha zobrazuje stojícího světce, v esovitém prohnutí, s mírně nakročenou pravou nohou. Tělo světce je zahaleno do obvyklého kanovnického obleku, zřaseného hlubokými záhyby, hlavně na rochetě. Pravá a levá ruka jsou ohnuty v lokti a přidržují krucifix. Hlava světce pokryta biretem, obličej lemován vlasy a plnovousem. Hlava se sklání nad krucifixem a hledí k němu. Záda plastická, členěna mělkými záhyby. Socha světce vyrůstá z oblak a z andělčích hlaviček. Socha je situována na nízkém podstavci s římsami a s projmutými hranami. Na podstavci jsou vytesány dnes velmi málo zřetelné nápisy: na čelní straně „EX VOTO S. DONATEM“, na boku „O.G.N.“ Socha sv. Jana Nepomuckého je originál, včetně podstavce, piniové šišky jsou kopiemi. Naproti soše sv. Jana Nepomuckého se na druhé straně mostu nachází socha sv. Donáta.