park Denisovy sady

Hlavní část parku je západní plató srpkovitého tvaru s převážně pískem vysypaným povrchem a travnatými plochami se dřevinami při opevnění na Petrově. Zde se nachází ústřední bod parku - obelisk vztyčený na paměť vítězství v napoleonských válkách a znovunabytého míru a klasicistní kolonáda. Jihovýchodní část parku v prudkém skalnatém svahu Petrského vrchu pod areálem budov brněnského biskupství na Petrově je protáhlá, terasovitě upravená. Nachází se zde stavba antikizujícího hudebního pavilonu. Tato část parku využívá složité soustavy barokních bastionů, tarasů a opěrných a parapetních zídek často vyrůstajících ze zděného podloží původního městského opevnění. Členění parku zdmi a tarasy zde bylo velkoryse obnoveno, a rovněž nově dostavěno během rekonstrukce z let 2000 - 2005. Cesty a schodiště (včetně lávkou přemostěného koryta vodoteče spadající kaskádovitě podél schodiště) jsou zde opatřeny dlažbou z kamenných kostek nebo povrchem z pohledového betonu, parapetní zdi a zdivo novodobých mohutných kubických útvarů napodobujících barokní bašty, mezi kterými jsou vedeny komunikace, je režné cihlové (režný je ovšem pouze plášť novodobých “bašt” - jinak beton). V místech pokrytých zeminou podél skalních výchozů se nachází solitérní stromové dřeviny a parková křovinatá vegetace. Protáhlá jihovýchodní část pokračuje dlouhým úzkým výběžkem se stromořadím podél vozovky v ulici Bašty. Severní výběžek parku se táhne podél západní terasy kapucínských zahrad, severně nad linii středověkého městského opevnění. Jedná se o úzký, terasami se zídkami a schodišti členěný obdélný pás parkově upraveného pozemku přístupného z jihovýchodní části sadů zalomeným schodištěm stoupajícím podél městských hradeb. Předmětný severní pozemek je na západě vymezen východní frontou stavebního komplexu biskupství na Petrově a na východě přímo navazuje na veřejnosti zpřístupněnou západní horní terasu zahrad kapucínského kláštera. Tento pozemek komunikačně propojuje soustavou schodišť Denisovy sady s areálem biskupství na Petrově a úzkou uličkou se dvěma zaklenutými bránami a prampouchem vedenou podél západních průčelí souboru staveb Biskupského dvora a Dietrichsteinského paláce park s ulicí Petrskou s centrem historického města.