zámek - zámeček

Uprosřed vsi rozlehlá tvrz, pův. asi ze 14. stol., část přestav. pozdněgot. v 15. stol. a rozšířena v renes. zámek kol r. 1540. Do dneš. podoby uprav. barok. v 18. stol. kdy též uprav. kaple v sev. traktu. Vyhořela r. 1962, dnes bez střechy, na spadnutí. Čtyřkřídlá, jednopatr. budova se sev. nárožími oblými, kolem nádvoří. V jihozáp. nádvoří pozdněgot. hrotitá brána s otvory pro kladky na stranách. Fasády zevně barok. z 18. stol., člen. pilastry s lisén. rámci. Fasády do nádvoří se sgrafity ze 16. stol. V přízemí sev. křídla kaple P. Marie, barok., datov. na portále 1772, obdél. jednolod., s hranol. věží po sev. straně. Stěny člen. okny segmanet. uzavř. Kaple klen. 4 poli val. klenby do pasů. Na klenuté fresky ze života P. Marie, barok. kol r. 1770, nepochybně od planského V. Schmidta - začínají opadávat.