usedlost

Venkovská usedlost čp. 6 uzavřeného typu s budovami kolem dvora se nachází v JZ části návsi, uprostřed obce Zahrádka a jeho štítové průčelí s bránou je orientováno k SV. Vstupní průčelí je tvořeno vstupní branou s atikou a polokruhovým vjezdem na kterou navazuje na západě bohatý selskobarokní štít obytného stavení a na východě vykukuje za branou trojúhelný štít hospodářského stavení (stájí). Na západní straně těsně sousedí s usedlostí čp. 5 a spolu s ní je významným prvkem urbanistického uspořádání jádra vsi. Jedná se o uzavřenou usedlost na východní straně s obytným stavením na které navazují chlévy, které ustupují o celou hloubku budovy. Na jihu je usedlost uzavřena stodolou s navazujícími chlévy. Mezi stodolou a chlévky za obyt. stavením je ohradní kamenná zeď. Západní hranice je tvořena objektem stájí s navazující kolnou. Na jihu je usedlost ohraničena vstupním průčelím.