usedlost

Venkovská usedlost čp. 8 uzavřeného tvaru s nevhodně vestavěným novým rodinným domem čp. 38 na pozemku st.parc.č. 18/4 se nachází ve východní části obce Zahrádka. Jeho štítové vstupní průčelí je orientováno k jihu, k hlavní komunikaci vedoucí přes obec. Vstupní průčelí je tvořeno vstupní branou, kde na západě je štít obytného stavení a na východě je štít špýcharu. Mezi bránou a štítem obytného stavení je ohradní zeď s brankou. Prostorná usedlost je významným urbanistickým prvkem uspořádání jádra vsi. Jedná se o uzavřený areál, jehož budovy jsou seskupeny kolem dvora. Památková ochrana se vztahuje na obytný dům, bránu s tvarovaným štítovým nástavcem a sýpku včetně pozemků. Ostatní převážně hospodářské stavby nejsou památkově chráněné, pouze pozemky.