kostel sv. Václava

Na pahorku uprostřed ohrazeného prostoru bývalého hřbitova stojí jednolodní orientovaná stavba kostela sv. Václava. Stavba sestává z obdélné lodi zakončené na východě apsidou, přístupné od jihu hlavním vchodem, dále ze západnímu průčelí představené hranolové věže a z kaple sv. Barbory navazující na severní průčelí, k jejímuž východnímu průčelí je přistavěna sakristie. Celý objekt je zastřešen systémem sedlových, částečně zvalbených střech. Věž je chráněna nízkým stanem s makovicí a jednoduchým křížem ve vrcholu. Jako krytina je použita pálená taška bobrovka. Průčelí hranolové věže obdélného půdorysu je hladké pouze se zvýrazněným soklem a vyloženou profilovanou římsou oddělující v pozdější časové fázi dostavěné zvonicové patro. Západní průčelí věže je na osu prosvětleno trojicí nad sebou umístěných půlkruhově respektive segmentově zakončených okenních otvorů. Nad horním oknem je umístěný čtvercový hodinový stroj. Horní půlkruhově zaklenutý okenní otvor stejně jako okna ve zvonicovém patře (S, J, Z) jsou v celé ploše chráněny dřevěnou okenicí. Z bočních stran jsou okenní otvory v předposlední etáži zaslepené. Zvonicové patro je rámováno lizénovým rámem. Hmota věže je ukončena profilovanou římsou nesoucí střechu. Do jihozápadního rohu mezi lodí a věží je vsazeno točité schodiště obdélného půdorysu, jehož západní průčelí je prosvětleno dvojící nad sebou umístěných obdélných okenních otvorů s kamenným ostěním. Pod nimi je umístěn obdélný vchod se vstupem do věže. Boční jižní průčelí lodi je tříosé, členěné pilastry s toskánskou hlavicí nesoucí vertikální profilovanou průběžnou římsu. Okenní půlkruhové otvory v horní etáži jsou rámovány v omítce jednoduchou lizénou. Dvojice postranních okenních otvorů v přízemí je obdélná s kamenným ostěním. Nad nimi rozeklaný fronton s čučkem uprostřed. Uprostřed spodní etáže se nachází hlavní obdélný vstup s kamenným ostěním. Vstup je chráněný portikem s trojúhelným štítem přístupným několika stupni. Podobně koncipovaný je také plášť apsidy, který je pilastry rozdělen na tři části. Jižní se stejně rozvrženými okenními otvory, východní bez okenních otvorů a severní s půlkruhovým oknem v horní etáži. K severnímu průčelí je na východní straně přistavěna sakristie. Jde o patrový objekt takřka čtvercového půdorysu. Severní průčelí je na osu prosvětleno dvojicí nad sebou umístěných okenních otvorů. Ve východním průčelí je excentricky na jižní straně umístěn postranní pravoúhlý vstup přístupný dvěma stupni. Nad ním je pravoúhlé okénko. Vedle nich přibližně uprostřed je plocha průčelí prosvětlena pravoúhlým okenním otvorem. Hmota sakristie je zakončena profilovanou římsou nesoucí střechu. Ke zbývající části severního průčelí lodě je přistavěn objekt kaple sv. Barbory. Jde o objekt obdélného půdorysu s trojúhelným, k severu orientovaným štítem se zvýrazněnou středovou částí. Severní průčelí je dále členěno jednoduchými lizénovými rámy. Boční průčelí jsou dvouosá, přičemž západní průčelí je v horní etáži prosvětleno dvojící půlkruhových okenních otvorů a jedním obdélným okenním otvorem v přízemí, vedle kterého je umístěn pravoúhlý vstup s trojúhelnou supraportou.