pomník padlým rudoarmějcům

Pomník padlým rudoarmějcům je situován při silnici v parku u kostela Nejsvětější Trojice, který je součástí komplexu bývalého kartuziánského kláštera. Solitérní objekt stojí na obdélné vydlážděné ploše lemované travnatým porostem. Uprostřed ní je položena dvoustupňová obdélná podnož vlastního monumentu (5,6 x 3,8 m), který je tvořen členitým kvádrovým soklem (2,9 x 1,6 m). Na jeho přední (jižní) desce je vysekán ruský nápis v azbuce: „VĚČNAJA SLAVA VOINAM KRASNOJ ARMII / POGIBŠIM V BOJACH ZA ČESŤ I NĚZAVISIMOSŤ / SOVĚTSKOJ RODINY I OSVOBOŽDĚNIE / SLAVJANSKICH NARODOV OT FAŠIZMA / 1941–1945 G. G.“. V pravém dolním nároží desky je nepatrná signatura „LAUŠMAN“. Na boční (východní) desce je vysekán nápis: „VE SPOLEČNÝCH HROBECH JEST POHŘBENO / 326 VOJÍNŮ RUDÉ ARMÁDY, PADLÝCH / V BOJÍCH S NĚMECKÝMI OKUPANTY / PŘI OSVOBOZENÍ MĚSTA BRNA V R. 1945.“ Zadní (severní) strana soklu je složena ze tří desek. Na levé je vysekán ruský nápis v azbuce: „ZDĚS POCHORONĚN / ST. L. T. ZAKALIN DMITRIJ MICHAJLOVIČ / 1914 G. ROŽDĚNIJA VLADIMIRSKOJ OBLASTI / D. KONJAEVO“. (Nad textem bývala jeho fotografie.) Na prostřední je vysekán nápis: „VĚČNÁ SLÁVA VOJÍNŮM RUDÉ ARMÁDY / PADLÝM V BOJI ZA ČEST A NEZÁVISLOST / SOVĚTSKÉ VLASTI I ZA OSVOBOZENÍ / SLOVANSKÝCH NÁRODŮ OD FAŠISMU / 1941–1945“. Na pravé je vysekán ruský nápis v azbuce: „ZDĚS POCHORONĚN STARŠIJ LEJTĚNANT / PŠEČENKO ALEXANDR IVANOVIČ / ROŽD. 1912 G. V SELE MUZROVKA / ČIGRINSKIJ RAJON, KIROVOGRADSKAJA OBLASŤ“. Na boční (západní) desce je vysekán ruský nápis v azbuce: „V BRATSKICH MOGILACH POCHORONĚNO / 326 VOINOV KRASNOJ ARMII, POGIBŠICH / V BOJACH S NĚMECKIM FAŠIZMOM / PRI OSVOBOŽDĚNIE GORODA BRNO / V 1945 G.“. Na tomto kvádrovém soklu je potom postaven vysoký šestiúrovňový jehlan, jehož povrch je obložen leštěnými žulovými deskami. Do první úrovně širších stran je vložena kovová pětihrotá hvězda s emblémem srpu a kladiva.