roubené obytné stavení s hospodářskou částí

Uprostřed vsi Zahořany je na JV straně návsi situováno poloroubené obytné stavení s navazujícími hospodářskou částí. Do návsi se stavení otevírá podélnou JV fasádou, na kterou navazuje na východě kamenná ohradní zeď, která není předmětem památkové ochrany. Stavení je situováno na vysoké kamenné omítnuté podezdívce, která sleduje směr klesání terénního svahu ve směru SZ-JV. Poloroubené obytné stavení je tvořeno obytným stavením s navazující komorou a hospodářskou částí. Roubené obytné stavení: Obytné roubené stavení komorového typu je na půdorysu obdélníka, na které navazuje hospodářská část – chlév. Stavení má společnou sedlovou střechu, která je kryta drážkovou krytinou. Obytné stavení je SV části obezděno a půdorysně rozšířeno. Poloroubené obytná budova se do návsi obrací podélnou JV fasádou, má samostatný vstup ze dvora - ze SV strany. Obytné roubené stavení je umístěno na omítnuté vysoké podezdívce, která vyrovnává nerovnost terénu svažující se k JV. Přesah střechy tvoří zápraží na dvorní SZ straně a jejich přesahující krokve jsou na konci truhlářsky vyřezávané. Roubená obytná část má vodorovné tesařsky upravené trámy z masívních kuláčů, které jsou v nároží vázány tesařským spojem - na rybinu. V horní části u střechy s mírnějším přesahem trámu ukončujícího věnce. Spáry mezi trámy jsou vymazány hlínou a překryty bílou barvou jako celé roubení. JV trojúhelný štít je dvouosý, v přízemí členěn dvěma obdélnými okenními otvory v dřevěném rámu. Okna šestitabulková jsou osazena v líci roubení. Trojúhelný štít je pobit svisle kladenými prkny s přesahem. Dvorní SV fasáda je ve východní části obezděna a omítnuta do výšky zápraží (část domu v kožichu). Ve fasádě jsou dva vstupy, jenž konstrukce dveří – svlaková je umístěna v dřevěné zárubni. SZ štítoví fasáda má trojúhelný štít pobit širokými svisle kladenými prkny. V ploše štítu jsou podávací svlakové dveře na půdu. JZ podélná návesní fasáda je členěna čtyřmi okenními otvory osazenými v líci roubení a jsou v dřevěném rámu. V podezdívce je malý okenní otvor osvětlující sklepení.