usedlost

AREÁL VENKOVSKÉ USEDLOSTI NEBYL V DOBĚ DOKUMENTACE ZPŘÍSTUPNĚN. Venkovská usedlost čp. 3 s obdélným dvorem a s budovami kolem něj je situovaná podél hlavní průjezdné silnice. Areál usedlosti je umístěn v severní části obce Velká a jeho vstupní průčelí je orientováno k jihu, k silnici. Jižní vstupní průčelí je tvořeno vstupní branou s atikou a polokruhovým vjezdem na kterou navazuje na západě jednoduchý štít špýcharu a na východě obytné stavení podélně situované podél silnice. Na západní straně těsně sousedí s usedlostí čp. 5, na východě s usedlostí čp. 2 a spolu s nimi je významným prvkem urbanistického uspořádání jádra vsi. Jedná se o areál budov jenž jsou seskupeny kolem dvora. Východní hranice dvora je tvořena patrovým špýcharem se sedlovou střechou za kterým jsou chlévy se sedlovou střechou. Na severu je dvůr uzavřen průjezdnou stodolou bez střechy a otevřená kolna se sedlovou střechou. Na jihu vedle brány je podélně situované obytné stavení se sedlovou střechou.