socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází SZ směrem od obce Vesec, v lokalitě Slavoňov – v její jižní části. Socha je situována v zahradě domu čp. 11. Barokní socha sv. Jana Nepom. je umístěna na podstavci a tvoří významný urbanistický a architektonický prvek v obci. Památková ochrana se vztahuje na sochu bez pozemku. Na hranolovém soklu je umístěna socha světce v tradičním zobrazení nesoucí v pravé ruce krucifix a levá ruka ho přidržuje. Socha světce bez polychromie. Socha zobrazuje mírně skloněného stojícího světce v mírně esovitém prohnutí, s mírně nakročenou pravou nohou, jejíž obrys vystupuje z oděvu. Tělo je zahaleno do obvyklého kanovnického oděvu s pláštěm přehozeným přes ramena. Oděv je zřasen hlubšími záhyby a to hlavně v oblasti pasu a nohou. Pravá ruka ohnuta v lokti a drží krucifix a palmetový list, který je položen na lokti. Levá ruka přidržuje spodní část krucifixu. Hlava světce je kryta biretem, je skloněna ke krucifixu a hledí upřeně na něj. Hlava je lemována kratšími vlasy a vousem. V hlavě světce je zasazena kovová svatozář se zlacenými hvězdičkami. Záda sochy plastičtější. Socha se soklem stojí na hranolovém postavci vyrůstjící z mírně rozšířené patky, která je připojena římsou se zešikmenými hranami. Na všech čtyřech stranách podstavce jsou mělké reliéfy s projmutými rohy dole i nahoře. Podstavec je ukončen profilovanou obdélnou odstupněnou římsou a přesahující krycí deskou se zaoblenými rohy. Na podstavci je umístěn nízký sokl na kterém stojí socha. (kopie sochy sv. Jana Nepom. - parc.č. 966(část) – PO bez pozemku)