mohylové pohřebiště

Pohřebiště v trati „Weiherbühel“ leží v nadmořské výšce 730 m na nízkém hřbetu vybíhajícím směrem k JV z vrchu Hořička. Nachází se zde celkem 10 mohyl, které vytvářejí asi 100 m dlouhý pás na temeni a S svahu hřbetu. Mohyly mají průměr 4 – 6 m a jejich výška nepřesahuje 1 m. Na pohřebišti prokopali v letech 1929 – 30 blíže neurčený počet mohyl K. Brdlik a L. Franz. V mohylách nalezli celé nádoby, zlomky keramik, železné nástroje a kamenné úštěpy ze střední doby bronzové, pozdní doby halštatské a raného středověku. Při průzkumu v roce 1990 bylo v blízkosti pohřebiště zjištěno sídliště z rané střední doby bronzové a pozdní doby halštatské. Pohřebiště v trati „Ameisberk“ leží v nadmořské výšce 720 m na jednom ze SV předvrcholů Kraví hory (kóty 790 a 767,8 m). Skládá se ze tří mohyl o průměru 7, 9 a 9 m a výšce 0,4 – 1 m. Tři mohyly na tomto pohřebišti byly též prokopány ve 20. letech Karlem Brdlikem. Z mělké jamky pod jednou z mohyl pochází celá nádoba a zlomky další datované asi do 8. století.