usedlost

Nahořany představují zcela jedinečný soubor zděné jihočeské lidové architektury, která byla v roce 1995 prohlášena Vesnickou památkovou rezervací. Venkovská usedlost čp. 17 se nachází na poměrně strmé návsi, v její SZ části a spolu s ostatními usedlostmi čp. 1, 13, 15, 16 a návesní kaplí tvoří významný urbanistický a architektonický celek v původním historickém umístění. Třítraktová usedlost je tvořena na jižní straně obytným stavením s navazujícmi klenutými chlévy. Severní trakt usedlosti je tvořen špýcharem, navazujícími chlévy a dále otevřenými kolnami v závěru traktu. Kolmo na kolny navazuje stodola uzavírající dvůr na východní straně. Za obytným stavením s chlévy je kamenná ohradní zeď s vraty, která se na JV straně zalamuje až ke stodole. Na západě dvůr uzavírá brána situovaná mezi štíty obytného stavení a špýcharu. V areálu dvora se nenachází žádné objekty bez památkové ochrany.