kaple

Samostatně stojící, zděná, hladce omítnutá stavba na zhruba čtvercovém půdoryse, ke které se z jihovýchodu připojuje závěr tvořený pěti stranami oktogonu. Před čelní průčelí je představený rizalit, ukončený trojúhelníkovým frontonem. V rizalitu leží vstup do kaple se záklenkem se stlačeným obloukem. Vstupní dveře jsou novodobé, dvoukřídlé s nadsvětlíkem, rámové s laťováním, skládaným diagonálně tak, že vytváří dojem kosočtverce se středem v úrovni kliky. Dveře jsou osazené do pískovcového ostění. Svislé pilířky mají kvadratickou patku a římsovou hlavici. Na dříku je předstupující obdélné zrcadlo s vykrajovanými rohy. Ve vrcholu profilovaného architrávu je hladký, lichoběžníkový klenák. Nad vstupem je vybudována zvonicová vížka, krytá jednoduchou mědí oplechovanou cibulí bez lucerny. Do vížky jsou čtvercové otvory s půlkruhovými záklenky. Boční fasády jsou prolomené obdélnými okny s půlkruhovými záklenky. Okna jsou dřevěná, završená paprsky, dolní část je členěná 3 x 3 tabulkami. Celou stavbu, včetně štítového průčelí, obtáčí profilovaná korunní římsa. V interiéru je v prostoru pod vížkou předsíň sklenutá plackou a oddělená od lodi stlačeným obloukem, neseným pilastry s římsovými hlavicemi. Na západním pilastru je kropenka s datací 1838. Pod datací je v horní polovině rytého rámečku monogram JR a pod ním kovářské (?) nářadí kladívko, kleště a neidentifikované předměty, z něhož jeden je zřejmě podkova. Ve východní stěně předsíně je vstup na točené schodiště do zvoničky a krovu nad lodí. Loď je sklenuta plackou, závěr oddělený segmentovým vítězným obloukem, konchou. Interiér je zcela bez mobiliáře. Nový krov, nad závěrem opatřený lomenou valbou, nese eternitovou šablonu. (reidentifikace, duben 2008)