usedlost

V DOBĚ DOKUEMNTACE NEBYLA USEDLOST ZPŘÍSTUPNĚNA A NEBYLA PROVEDENA ZÁKLADNÍ FOTOGRAFICKÁ DOKUMENTACE. POPIS OBJEKTŮ JE Z DOSTUPNÝCH MATERIÁLŮ NPÚ, Z FOTOGRAFIÍ Z 80. LET 20. STOLETÍ A Z LETECKÝCH SNÍMKŮ. Nahořany představují zcela jedinečný soubor zděné jihočeské lidové architektury, která byla v roce 1995 prohlášena Vesnickou památkovou rezervací. Venkovská usedlost čp. 16 se nachází na poměrně strmé návsi, v její horní části a spolu s ostatními usedlostmi čp. 13, 15, 16, 17 a návesní kaplí tvoří významný urbanistický a architektonický celek v původním historickém umístění. Mezi nejkrásnější usedlosti ve vsi patří usedlost čp. 1 v JV koutu návsi. Dům je prostá stavba s trojúhelníkovým štítem.