fara

Budova fary je volně stojící jednopatrová barokní obytná stavba obdélného půdorysu s hlavním průčelím orientovaným do ulice Lazaretní. Hlavní průčelí je šestiosé, přízemí a patro dělí nad vstupem zalamovaná profilovaná kordonová římsa. Fasáda přízemí je opatřena pásovou bosáží, v patře fasáda hladká, nároží armována. Přízemí i patro jsou prolomeny pravidelně rozmístěnými pravoúhlými okny, v přízemí okenní otvory menší, bez architektonického orámování, v 1. patře jsou okna větší, lemovaná profilovanými šambránami s ušima, přímými parapetními římsami se zrcadly a barokními suprafenestrami. U druhého a pátého okna v ose okna přidán klenák a nadokenní římsy mají tvar mírně projmutého trojúhelníku, u ostatních oken jsou nadokenní římsy segmentově tvarované. V 5. ose v přízemí prolomen segmentově zaklenutý vstup s klenákem ve vrcholu flankovaný na koso postavenými pilastry s římsovou hlavicí. Pilastry podpírají kordonovou římsu, nad níž vstup akcentují rovněž sochařské prvky: centrální heraldický znak v kartuši a po stranách plastické dekorativní vázy. Podstřešní profilovaná římsa nese vysokou mansardovou střechu. Boční jihovýchodní průčelí orientované do farní zahrady je čtyřosé s hladkou fasádou, členěné dvouosým rizalitem pod valbovou střechou, kde je v přízemí prolomen vstup do zahrady a v patře se nachází francouzské okno ústící na balkón, jehož zábradlí tvoří druhotně osazená velmi hodnotná barokní tepaná ornamentální mříž. K severozápadnímu průčelí objektu dnes přiléhá novodobá přístavba. Za hlavním vstupem se nachází klenutý průjezd, prostory přízemí jsou zaklenuty pozdně barokními klenbami z doby vzniku stavby, místnosti v patře plochostropé.