socha Marta

Na hranolovém podstavci situovaná kamenná socha - putto. Podstavec sestává z dvakrát odstupněné základny přecházející výžlabkem do dříku, ve spodní části vydutého a zakončeného podbrádkou nesoucí vyloženou římsu s užitím profilu vzpěrnice. Na přední straně dříku je rytý kasulový rám s horními rohy ujmutými, dole uprostřed obloukově vypjatý. V něm rytý majuskulní nápis „GEDEONI / A / LOUDON / ALBA GRAECA / CAPTA / NON OCTOB. / MDCCLXXXIX.“ Na zadní straně podstavce rytý minuskulní nápis s posledním řádkem psaným majuskulí „Imp. / Josepho II. / Augusto / VICTORI“. --- Na podstavci na vlastní podnoži tvořené vzpěrnicí a prostým plintem stojí výrazně esovitě prohnutá postava putto podaná v kontrapostu s odlehčenou pravou nohou, levou nakročenou. Pravou rukou přidržuje při boku roušku kryjící bedra, s druhým cípem přehozeným vpředu přes levé stehno. Levou rukou se opírá o veliký kartušový štít s reliéfem trofejí – praporců, bubnu, dělové hlavně, dělových koulí. Putto má na hlavě antikizující vojenskou přilbu.