měšťanský dům

Dvoupatrový, zděný, řadový objekt, původně štítově orientovaný, v současnosti, s pultovou střechou nasazenou bez uživatelného půdního prostoru nad druhým podlažím. Půdorys domu zaujímá téměř pravidelný obdélník o šířce 7,5 m a hloubce 28,3 m. Výška čelní atiky je 12,6 m. Na fasádě se výrazně projevuje pouze horizontální dělení kordonovou římsou mezi přízemím a patrem a atikovou korunní římsou. Průčelí je členěné třemi okenními osami. Přízemí je opatřené pásovou rustikou, která se kolem půlkruhového výkladce ve druhé a třetí ose láme do iluzivních spár záklenku. V první ose je osazen pozdně klasicistní kamenný vstupní portál, ústupkově profilovaný. Špalety s ušima kolem oken v patrech, zvýrazněné okrajovou páskou, jsou nasazené na parapety vynášené iluzivními obdélnými konzolkami a špaletu završuje ustupující klenák. Nadokenní římsy, které jsou v prvním patře segmentové a ve druhém patře trojúhelníkové, vynáší naznačené obdélné iluzivní konzolky. Atikové patro je bez dalšího zdobení. Dispozici tvoří hloubkový dvoutrakt. V levém traktu byla původně napříč domem situována chodba do dvora, ze které se vprostřed dispozice nastupovalo na dvouramenné schodiště, vynášené arkádou. Tato situace byla značně změněna propojením obou traktů při uličním průčelí, při němž došlo k odstranění valených kleneb, vybouráním schodiště do patra v souvislosti s adaptací na činžovní dům a jeho propojením se sousedním domem Sadová 1, a odstraněním patra domu při dvorním průčelí, zřejmě s úmyslem prosvětlit střed domu. Do současnosti se dochovala zadní část chodby, která byla předělena na centrální část se stlačenou valenou klenbou o čtyřech párech lunet, do které se vstupuje segmentově sklenutou komorou ve druhém traktu přes sousední dům, a dvorní valeně sklenutou část. Zachované schodiště do sklepa ve druhém traktu je přístupné z centrální části původní chodby. Při dvorním průčelí je ve druhém traktu situovaná valeně sklenutá zadní komora prosvětlená světlíkem z ploché střechy v místě původní zadní části domu. Před dvorním průčelím je přistavěný podélný dvorní trakt s další valeně klenutou komorou.