sgrafita Mikoláše Alše na městském domě

a) Obrazy z ciziny b) Písně kosmické c) ornamentální výzdoba Třípatrový pseudorenesanční zděný řadový dům o 7 okenních osách s mělkým dvouosým rizalitem na západní straně a dvoupatrovým arkýřem nad hlavním vstupem. Přízemí objektu člení pásování, okna obdélná. Nad okny 1. patra (s výjimkou rizalitu) probíhá úzký pás se sgrafitovou výzdobou – zleva: Obrazy z ciziny a Písně kosmické. Celou plochu mezi okny 2. a 3. patra pokrývají vegetativní ornamentální rozviliny. a) Obrazy z ciziny Volně propojené pohledy na opevněné město s minaretem, na Saharu s pyramidami a na moře s plující lodí pod plnými plachtami. Ve středu jezdec v burnusu. V horní části páska s nápisem. Obrazy z ciziny. Na břehu moře skála s nápisem: Jan Neruda 1868. b) Písně kosmické Ve středu u zříceniny hradu poloobnažená sedící ženská postava se závojem na hlavě. Na klíně přidržuje desku s iniciálami JN. V levé části pohled na Karlův most a Pražský hrad. Dále páska s nápisem: Písně kosmické, doplněná hvězdami, měsícem a trojúhelníkem (Nerudův grafonym). V pravé části okřídlený kůň Pegas. Barevnost: podklad – okr lomený, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená. c) ornamentální výzdoba Střední plocha fasády mezi okny druhého a třetího patra vyplněna bohatou ornamentální výzdobou s rostlinnými motivy, doplněno vavřínovými věnci, v jejich středu Lyra a Pegas, dále ptáci, knihy s trojúhelníkem (Nerudův grafonym). Nad dvěma okny třetího patra letopočty Nerudova narození (1834) a úmrtí (1891). Pásky s názvem: Jan Neruda, Feuilleton, Malostranské povídky. Nad okny rizalitu v levé části domu ve 2. patře šikmé znakové štíty s nerudovským trojúhelníkem. Barevnost: podklad - okr lomený, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená.