sgrafita Mikoláše Alše na městském domě

cyklus Dějiny českého národa a) Přemysl Otakar II. u Baltského moře b) Karel IV. zakládá pražskou univerzitu c) Jan Žižka z Trocnova d) Rudolf II. e) čeští emigranti ve švédském vojsku před Prahou f) Vzkříšení národa Třípatrový pseudorenesanční zděný nárožní dům na rohu ulice Klatovské a Nerudovy o 10 x 8 okenních osách. Nárožní dvouosý rizalit je zakončen věžičkou, z rizalitu do obou ulic vystupují obdélné arkýře na výšku 1. a 2. patra. Do Nerudovy ulice boční dvouosý mělký rizalit, zakončený trojúhelným štítem. Přízemí objektu člení pásování, nároží rizalitů jsou zdůrazněna pilastry, plochy mezi okny kryty keramickým obkladem. Okna obdélná sdružená v šambránách. V širokých obdélných plochách nad okny 1. patra kolorovaná sgrafita na zlatém pozadí v teplé barevné harmonii. Do Nerudovy ulice zleva: Přemysl Otakar II. u Baltského moře, Karel IV. zakládá pražskou univerzitu, Jan Žižka z Trocnova. Do Klatovské třídy zleva: Rudolf II., čeští emigranti ve švédském vojsku před Prahou, Vzkříšení národa. a) Přemysl Otakar II. u Baltského moře České vojsko stanulo na mořském břehu při křížové výpravě v r. 1255. V pozadí hladina moře s vycházejícím sluncem. Ve středu obrazu stojící postava krále Přemysla Otakara II. v plné zbroji. V pravé části zbrojnoš a páže drží jeho koně. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená b) Karel IV. zakládá pražskou univerzitu Sedící Karel IV. na trůnu s korunou a žezlem podává královskou bullu o založení vysokého učení skupině univerzitních mistrů v talárech a biretech. Vpravo arcibiskup Arnošt z Pardubic a další duchovní hodnostáři. Barevnost: zlatý podklad, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená c) Jan Žižka z Trocnova Žižka na koni s palcátem. V čele vojska duchovní s monstrancí. Husité s pavézami a zbraněmi. V levé horní části Žižkův znak – bílý rak v červeném poli. Barevnost: zlatý podklad, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená d) Rudolf II. Před sedícím Rudolfem II. předvádí učenec astronomický přístroj. Za křeslem páže v čapce s holbicí vína. V pravé části jezuita a šlechtic čekající na audienci. Barevnost: zlatý podklad, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená e) čeští emigranti ve švédském vojsku před Prahou V čele vojáků s mušketami a píkami velitel v helmici na koni. Vztyčenou pravicí s důstojnickou holí velí k útoku na město za hradbami. Barevnost: zlatý podklad, bílá, červená, modrá, žlutá f) Vzkříšení národa Často publikovaný karton. Na bělohorské pláni sedící lev, kterému podává genius národa lipovou ratolest. V pozadí vlevo letohrádek Hvězda, vpravo vycházející slunce, v jehož kotouči je svatováclavská koruna. Barevnost: zlatý podklad, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená