sgrafita Mikoláše Alše na městském domě

a) Chodové na stráži b) Chodská práva c) ornamentální výzdoba s chodským znakem Třípatrový pseudorenesanční zděný řadový dům v šíři 6 okenních os s mělkým rizalitem v pravé krajní zdvojené ose a arkýřem probíhajícím dvěma patry nad vstupem. Přízemí objektu člení pásování, okna obdélná v šambránách. Nad okny 1. patra vlysy malířské výzdoby: Chodové na stráži a Chodská práva. Plocha mezi okny 2. a 3. patra je cele vyplněna ornamentální výzdobou. a) Chodové na stráži Zasněžená krajina. Dva Chodové v dlouhých kožiších s čakany, u nich sedící pes. Barevnost: podklad – okr lomený, bílá, červená, modrá, zelená, žlutá. Původní kresba na kartonu (viz. Eisenreich, s. 62) b) Chodská práva Sezení chodských rychtářů. Na stole privilegia s velkými pečetěmi. Původní kresba na kartonu (viz. Eisenreich, s. 63) c) ornamentální výzdoba s chodským znakem Plocha mezi okny 2. a 3. patra je cele vyplněna listovými rozvilinami v kompozici souměrně na svislou osu, jejímž středem je vždy květ lidového ornamentu. Po vnějších stranách vždy štít se znakem psí hlavy, na vnitřních stranách po čakanu (kolem levého letopočet 1695). Nad horními okny veverka a ptáci. Nad okny 2. patra rizalitu chodský klobouk v rozvilinových úponcích a pod ním letopočet 1695 (rok popravy Jana Koziny). Nad okny 3. patra rizalitu pás listových rozvilin s květem uprostřed. Vše v živých pestrých barvách. Barevnost: podklad – okr lomený, zelená, červená, žlutá, černá (psí hlava, klobouk ve znaku). Původní kresba na kartonu (viz. Eisenreich, s. 62, 63). Karton s částí horizontálního pásu a s chodským znakem uložen v ZČG (K 802)