sgrafita Mikoláše Alše na městském domě

cyklus Obrazy z českých dějin 1898 a) Po Bílé hoře 1620 b) J.A.Komenský c) M.J.Hus d) Jan Roháč z Dubé e) Madona f) ornamentální výzdoba Třípatrový pseudorenesanční zděný řadový dům o 7 okenních osách s mělkým tříosým středním rizalitem, zakončeným trojúhelným štítem. Nad vstupem uprostřed rizalitu v prvním a druhém patře zděný arkýř. Přízemí objektu člení pásování, okna přízemí segmentová, v 1. a 2. patře obdélná, okna 3. patra v polokruhových arkádách. Krajní okenní osy v patrech jsou sdružené. Dům je datován 1898 nad oknem arkýře v 1. patře. Nad okny 1. patra malířská výzdoba se zlaceným podkladem ve 4 širokých plochách - zleva: Po Bílé hoře 1620, J.A.Komenský, M.J.Hus, Jan Roháč z Dubé. Ve střední slepé arkádě 3. patra zpodobněna postava Madony. Nad oblouky arkád pás ornamentů s orlicí uprostřed. a) Po Bílé hoře 1620 Zničenou krajinou s vyhořelým domem projíždí skupina jezdců. Nad nimi hejno havranů. V levém horním rohu letopočet 1620. b) J.A.Komenský Komenský sedí v křesle, v levé ruce drží knihu. Před ním na nízké stoličce student. V pozadí globus. V pravé horní části páska s nápisem: J.A.Komenský. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená c) M.J.Hus Hus v taláru s biretem u čtecího pultu, na levé straně stylizované plameny, z nich vylétá holubice. V pravém rohu páska s nápisem: M. Jan Hus. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená d) Jan Roháč z Dubé Roháč v plné zbroji, ale prostovlasý, na koni v čele oddílu bojovníků s kuklami a šišáky. V pravé horní části hořící hrad, nad ním páska s nápisem: Jan Roháč z Dubé. V levé horní části Roháčův znak (dvě zkřížené ostrve křížem přeložené). Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená e) Madona Ve středu třetího patra ve slepé arkádě stojící Madona s korunou na hlavě a se sepjatýma rukama. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená f) ornamentální výzdoba Poměrně úzký pás nad okny 3. patra, stylizované rostliny a ptáci. Barevnost: bílá, červená, modrá, žlutá, zelená