městský dům

Dům se nachází na západní straně Klostermannovy ulice, ve svahu klesajícím od J k S. Po západní straně navazuje zatravněný dvůr ohraničený stodolou (bez památkové ochrany), na jihu dům sousedí s areálem fary. Přízemní zděný částečně podsklepený dům na obdélném půdorysu o 3 x 5 osách s delší stranou ve směru V-Z, krytý sedlovou střechou, na ní několik drobných trojúhelných vikýřků, krytina: eternitové šablony. Do ulice se obrací štítové (východní) průčelí, severní fasáda při západním konci pravoúhle odsazená. Východní polovinu jižní fasády zakrývá úzký obdélný (V-Z) přízemní jednoosý přístavek, krytý sedlovou střechou s hřebenem v S-J směru (eternitové šablony). Omítky fasád štukové a nečleněné, pouze na jižní stěně omítky hrubé. Na jižní stěně obnaženo zdivo z lomového kamene, při JZ nároží pak cihelné. Východní průčelí do ulice trojosé, okna obdélná s předsazenou parapetní deskou. Korunní římsa výrazně profilovaná, barevně odlišená; na ni nasedá barokně zvlněný dvouosý zděný štít s volutovými křídly a trojlaločným štítovým nástavcem, odděleným profilovanou římskou. V nástavci umístěno oválné okénko. Po obvodu štítu plastická páska. Severní průčelí obrácené do dvora pětiosé, uprostřed obdélný vstup s dvoukřídlovými dveřmi s křížovými závěsy, vlevo od něj dvojice obdélných oken stejného typu jako na východním průčelí, vpravo od vstupu novodobé široké okno, další vstup při pravém konci průčelí. Sokl na dvorním průčelí hrubě omítnutý, v jeho levé části dvojice okének do sklepa. Místo římsy přetažená zhlaví vazných trámů. Západní průčelí domu trojosé, dvě okna zleva na výšku obdélná s vysazenými parapetními deskami, vpravo takřka čtvercové novodobé okno. Západní dvorní průčelí jižního přístavku je dvouosé – vpravo obdélný vstup, vlevo čtvercové okno s hladkou paspartou.