měšťanský dům

Měšťanský patrový dům čp. 25 se obrací štítovým průčelím k vyústění Horní ulice; jihozápadní fasáda sleduje průběh linie zástavby Rooseveltovy ulice, sv. průčelí je obrácené k protilehlé budově divadla. Okolní terén se od severovýchodu směrem k jihozápadu mírně svažuje. Půdorys objektu je lehce kosodélný, přičemž štítová průčelí zaujímají delší strany kosodélníku. Exteriér: Čtyřosou štítovou fasádu (severozápadní) člení v přízemí - kromě čtyř otvorů - pásová rustika; v patře čtyři okenní otvory s pěticí pilastrů; dříky pilastrů nasedají na pás omítkové patrové římsy; nad jejich hlavicemi je kladí s profilovanou římsou. Její horní plochu kryjí před povětrnostními vlivy bobrovky. Otvory ve druhém podlaží a ve štítu lemuje plastická omítková lišta, která je odskočena od okenních rámů; v horních rozích lemování se objevuje motiv uší a nad překladem otvoru nízký segment. Dvoupatrový štít s volutovými křídly, ukončený trojúhelným frontonem, je od spodní části domu oddělen výrazným kladím. V soklové partii štítu jsou obdélná pole s vpadlými středy; na dřících pilastrů a v ploše pod trojúhelným ukončením štítu se objevují dekorativní prvky – srdce, hvězda, růžice a lilie. Čtyři osy přízemí štítového průčelí tvoří střídající se vstupní a okenní otvory; vstup se stlačeným obloukem v nadpraží, prolomený u sz. nároží, s dvojicí novějších, dvoukřídlých dveří, které jsou osazené v líci i rubu stěny, má z interiérové strany osazené kamenné ostění. Okenní otvor vlevo od portálu má před výplní ve špaletě mříž z diagonálně směrovaných prutů. Třetí osu zprava tvoří vstupní otvor s novodobými, dvoukřídlými dveřmi; v nadsvětlíku s nízkým segmentem je prosklená výplň; kamenné ostění portálu na líci překrývá tenká vrstva štuku. Široký, zaklenutý okenní otvor na první ose zleva (jedná se o druhotnou úpravu staršího otvoru), který slouží jako výkladec, je opatřený vnější dřevěnou okenicí. Okenní otvory v patře i ve štítu jsou nové, dvoukřídlé s horizontální příčlí, která dělí křídla na dvě části. Jihozápadní průčelí je v přízemí i patře čtyřosé. Tři okenní otvory v přízemí mají novodobé mříže s diagonálně kladenými pruty ukotvené v líci fasády. Okenní otvor situovaný na první ose zprava je bez mříže a podstatně menší než ostatní otvory na fasádě.. V ploše mezi mírně předstupujícím soklem a pásem omítkové, patrové římsy nejsou další členící prvky. Členění patra využívá stejný repertoár prostředků jako štítové průčelí. Profilace korunní římsy je proti sousednímu průčelí podstatně redukovaná. Severovýchodní průčelí je dvouosé; okna v přízemí jsou opatřena ve špaletě upevněnou novodobou mříží - s diagonálně směrovanými pruty - a vnějšími dřevěnými okenicemi. Otvory v patře lemuje omítkový pásek ve formě shodné s páskem štítového průčelí. Fasáda je bez dalších členících prvků. Jihovýchodní průčelí je z velké části zakryté přilehlým objektem zástavby Rooseveltovy ulice. Odkrytá partie je prolomena čtyřmi okenními otvory s novodobou dvoukřídlovou výplní; otvory jsou prolomené v odlišných výškách a nejsou osově souměrné. Ve vrcholku štítu je malý kruhový otvor. Zhruba na střední ose průčelí přiléhá k fasádě - cca v úrovni korunní římsy - přístavek (předsíňka) s pultovou stříškou; novodobé, zčásti prosklené dveře vedou na střechu-terasu přilehlého objektu. Střecha: Dvojitě kladené bobrovky kryjí strmou sedlovou střechu objektu; severovýchodní stranu střechy se čtyřmi vikýři, krytými pultovou stříškou, prostupuje u jv. štítu zděný komín se sedlovou stříškou z plechu. Jz. strana střechy se dvěma vikýři s pultovou stříškou má u jv. štítu zděné komínové těleso s cimbuřím na vrcholu kryté dvěma sedlovými stříškami z pálené krytiny. Interiér: Vstupní otvore, prolomený vpravo v sz. štítovém průčelí, ústí do prostoru valeně zaklenutého s výsečemi, který zaujímá téměř polovinu šíře průčelí; osa klenby probíhá kolmo k průčelí. Krátký úsek příčky po levé straně za vchodem podporuje části klenby se strmějším stoupáním. V sv. stěně místnosti jsou prolomené dva vstupní otvory s novodobými jednokřídlými výplněmi. Podlaha je pokrytá novými keramickými dlaždicemi. Vstupní otvor v levé polovině štítového průčelí ústí do chodbičky zaklenuté nízkým segmentem, s podlahou pokrytou novými keramickými dlaždicemi. Vpravo za vstupem je prolomený průchod ke schodišti, které stoupá - po ose kolmé k průčelí - do patra; schodiště je situované zhruba ve středu štítového průčelí. Ve stěně chodby, proti vstupu z ulice, je otvor s novými, jednokřídlými, prosklenými dveřmi v dřevěné zárubni; nad poutcem je prosklený nadsvětlík se segmentovým záklenkem (prostor z a dveřmi byl v době reidentifikace nepřístupný). Vstupní otvor s novými, jednokřídlými, prosklenými dveřmi v dřevěné zárubni, je prolomený sv. stěně chodby; místnost valeně zaklenutá s výsečemi má jedno okno v sz. stěně a druhé v severovýchodní (téměř všechny okenní výplně byly v objektu při poslední rekonstrukci nově osazené ). Nad nástupní podestou schodiště do patra, která je situovaná vpravo za vstupem do chodby z exteriéru, je drobná placková klenbička. Z podesty přístupný vstupní otvor, prolomený v jz. stěně (vedoucí do prodejny), vyplňují nové, jednokřídlé dveře v dřevěné zárubni. Rameno schodiště nad podestou má novější schodové stupně obložené dřevem. Od výstupního schodu v patře probíhá v ose schodiště chodba ke stěně jv. průčelí, ve které je prolomený vstupní otvor ústící na „terasu“, zmiňovanou při popisu exteriéru. Nové jednokřídlé, částečně prosklené dveře jsou z přístupné z úrovně chodby po několika dřevěných schodech. Vstupní otvor v sv. stěně chodby ústí do předsíňky, ze které je přístupná:1) plochostropá místnost s fabionem, situovaná v sv. části domu; má dvě okna ve štítovém průčelí a jeden okenní otvor v sv. stěně. Úprava stropu se „zrcadlem“ ve středu je výsledek - podle sdělení majitele - stavebních aktivit z roku 1995. 2) plochostropá místnost v jv. části domu (během reidentifikace nepřístupná). U sv. stěně předsíňky je nová vestavěná skříň s dvoukřídlými dveřmi. Podle sdělení majitele jsou plochostropé i dvě místnosti přístupné z předsíňky (s fabionem) vpravo od schodiště (během reidentifikace byly místnosti uzavřené). Před schody, které vedou ke dveřím na „terasu“, za otvorem prolomeným v jz. stěně chodby (vpravo od něho jsou nové dveře vestavěné skříně) stoupá zalamující se schodiště s dřevěnými stupni, do dalšího podlaží v podkroví, upraveného pro ubytovací účely (prostory nebyly v průběhu reidentifikace přístupné).