nájemní dům

Jedná se o řadový čtyřpodlažní podsklepený činžovní dům, vystavěný na půdorysu připomínajícím písmeno „H“, zastřešený mansardovou střechou v přední části, pultovou střechou nad schodišťovou částí a plochou střechou nad dvorním křídlem. Mansardová a pultová střecha je kryta režnými pálenými dvoudrážkovými taškami. Mansardová střecha je zobytněna a směrem do ulice ve spodní části (tvořící v podstatě páté podlaží) prolomena dvěma mělkými segmentovými vikýři s ozdobnými štukovými šambránami a profilovanými nadokenními římsami, v horní části je dále opatřena centrálním mansardovým vikýřem a směrem do dvora vikýřem sedlovým. Uliční (západní) průčelí je opatřeno bohatou štukovou výzdobou a výrazným dekorativním rýhováním v případě pasivních ploch. V prvním a druhém podlaží je průčelí dvouosé a ve třetím a čtvrtém podlaží tříosé. Vstup do domu je situován v levé krajní ose přízemí. V hloubce špalety jsou osazeny již novodobé asymetrické dřevěné dvoukřídlé kazetové prosklené vstupní dveře. Nade dveřmi je vysoký prosklený nadsvětlík, rozdělený poutcem na dvě nestejně vysoké části, přičemž spodní část je dělena horizontální a vertikálními příčlemi na dvanáct tabulek, osazených modrým sklem a horní část je ponechána bez členění. Pravou krajní osu v přízemí tvoří novodobý dřevěný výkladec se zapuštěným vstupem do provozovny, situovaným po pravé straně. Přízemí je členěno hladkým soklem a od ostatních pater je odděleno výrazně předsazenou kordonovou římsou, která kopíruje zalamování trojbokého arkýře, spínajícího druhé až čtvrté podlaží, a to v šíři pravé krajní osy. V pátém podlaží (podstřeší) pak střecha arkýře tvoří balkon opatřený ozdobným kovovým zábradlím. V levé krajní ose druhého podlaží je prolomen šířkově obdélný, segmentem zaklenutý okenní otvor, v němž je ve špaletě osazeno dřevěné dvojité skříňové sedmikřídlé okno, s poutcem přibližně v horní třetině výšky. Parapet dvou prostředních spodních křídel je snížen oproti dvěma postranním křídlům a tato snížená část je opatřena dekorativní kovovou konstrukcí pro květinový truhlík. Horní ventilační křídla jsou dále dělena vertikálními příčlemi na menší tabulky. Okno je opatřeno podokenní římsou. Prostor arkýře v pravé ose prosvětluje šířkově obdélné, opět dřevěné dvojité sedmikřídlé okno kopírující trojboké zalomení arkýře, avšak v tomto jediném případě v rámci hlavního průčelí domu se jedná o okno dovnitř a ven otvíravé. Horní ventilační křídla jsou dále členěna horizontální a vertikálními příčlemi na menší tabulky. Okno je opatřeno opět podokenní římsou. Plocha druhého podlaží je dekorována horizontálním pásem izolovaných pletencových útvarů se zlatými kuličkami. Okna třetího a čtvrtého podlaží jsou výškově obdélná, v případě čtvrtého podlaží zaklenutá segmentem, doplněná podokenními římsami a zrcadly zdobenými stylizovaným květinovým dekorem v případě třetího podlaží a stylizovanými ovály a pletenci v případě čtvrtého podlaží. Okna levé a prostřední osy jsou trojkřídlá a v případě arkýře se jedná o tři sdružená dvoukřídlá okna. Poutec je umístěn v horní třetině výšky a horní ventilační křídla jsou opatřena vertikálními příčlemi. Hlavní průčelí je zakončeno výrazně předsazenou korunní římsou podloženou ozdobným zlatým vejcovcem. Okenní výplně hlavního průčelí jsou patrně ještě původní. Jsou dřevěné dvojité dovnitř otvíravé (kromě výše zmíněného okna prosvětlujícího arkýř ve druhém podlaží) skříňové, přičemž z exteriérové strany jsou opatřeny hnědým nátěrem a z interiérové strany nátěrem lomené bílé barvy. Dvorní fasády směřující do vnitrobloku jsou hladké, členěné pouze rastrem oken a balkonů, přičemž okenní výplně jsou taktéž původní dřevěné dvojité dovnitř otvíravé. Za vstupními dveřmi se nachází protáhlá chodba s původní ozdobnou keramickou dlažbou a secesním štukovým dekorem na stěnách. Chodba je ukončena šesti schodišťovými stupni vedoucími do zvýšeného přízemí, odkud je vlevo, skrze původní jednokřídlé dřevěné kazetové, ze dvou třetin prosklené dveře, přístup do suterénních prostor. Vpravo je nástup na obloukové levotočivé schodiště opatřené ozdobným kovovým zábradlím s dřevěným madlem. Schodiště je prosvětleno původními výškově obdélnými pevnými okny se středními otvíravými úzkými křídly. Okna jsou členěna horizontálními a vertikálními příčlemi na čtrnáct tabulek, z nichž některé jsou zaskleny ještě originálním vlnkovaným sklem. V každém patře se nachází dva byty. Vstupní dveře do bytů se zachovaly rovněž původní, včetně dřevěného kazetového deštění. Jedná se o dřevěné dvoukřídlé asymetrické kazetové dveře, v některých případech ještě s originálními mosaznými kukátky.