nájemní dům Adolfa Bachera a Karla Pětníka

Nájemní dům Průchodní 378/1 je situovaný na nároží Radnické a Průchodní ulice, v níž vytváří celé její severní průčelí. Jde o pětipodlažní, zděný omítnutý objekt s mansardovou střechou. Budovu charakterizuje zaoblené nároží a výrazný pětiboký arkýř spojující dvě patra, směřující do Radnické ulice. Dekorace fasády je vytvářena jednak formou geometrického a florálního štukového dekoru a také pomocí střídání ploch hrubé a hladké omítky. Průčelí směřující do Radnické ulice je pětiosé (ve čtvrtém patře čtyřosé), nad krajními osami se zdvihají tříboké štíty s kruhovými okénky. Směrem do Průchodní ulice je fasáda prolomena šesti osami, přičemž v krajních osách se nacházejí sdružená okna. V pátém patře se nad okny nacházejí drobné frontony a v krajních osách výraznější trojúhelné štíty. Fasády jsou převážně hladké, členěné parapetními římsami, kordonovou a korunní římsou. Okenní výplně jsou dřevěné. Při stavbě bylo využito několik typů a velikostí oken, od rozměrných osmidílných s dále dělenými tabulkami k menším třídílným a dvoudílným oknům. V přízemí se nachází vysoký parter s rozměrnými dřevěnými výkladci. Do interiéru obytné části domu se vstupuje z Průchodní ulice, vstup je opatřen portálem flankovaným pilastry a výraznou hladkou římsou v překladu. Nad vstupem se nachází obdélný nadsvětlík rámovaný dalšími pilastry, dekorovanými jednoduchým geometrickým prvkem v podobě kosočtverce pod římsovou hlavicí. V interiéru jsou dochovány geometricky členěné dveřní výplně, keramické dlažby v chodbě a na podestách schodiště a geometricky členěné okenní výplně s barevnými skly na schodišti. Prostor schodiště je opatřen výtahovou šachtou, kde je instalován novější výtah.