městský dům

V čele dvora stojí přízemní stavba širokého obdélného půdorysu krytá sedlovou střechou, při štítu s polovalbou. Ve střední ose SZ průčelí je segmentem zaklenutý vjezd do průjezdu. Dispozice je v přední části řešena v podélném směru jako trojtrakt. SZ průčelí je v úrovni 1.NP pětiosé (dvě a dvě okna, mezi nimi vjezd), v horní části štítu v úrovni podkroví jsou na téže straně tři okenní osy. V přízemí jsou místnosti zaklenuté do pasů, které vynášejí placky. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, bez členění. Při výkladu stavebního vývoje přední části domu lze nastínit otázku, zda šiřka průčelní stěny nevznikla spojením původně dvou samostatných objektů, neboť analogii s jiným podobným objektem ve Velharticích nenalézáme. SZ polovina stavby je zděná, zadní objekt (původně hospodářská část stavby?) krytý sedlovou střechou je v úrovni 1. NP dřevěný (srubová konstrukce?). Dvorní štít stavby je dřevěný, s pavlačí. Střechy dvou hlavních objektů jsou kryté vláknocementovými šablonami. JV část objektu na samostatné stpč. 101/2 rovněž klasicistního původu, přístupná z průjezdu, po roce 2005 nevhodně obnovena a nově zastřešena pultovou střechou. Ve dvoře v ose hlavního objektu stojí hospodářský objekt (stodola - bez pam. ochrany). Stav zachycený k r. 1837 koresponduje se současnou situací. Již tehdy byl dům klasifikován jako “nespalný”. K jižnímu rohu přiléhal menší “spalný” objekt, při severní straně východní části stavební parcely stál jiný “spalný” objekt, patrně stodola. Přední dům byl složen ze dvou parcel (ppč. 100 s čp. 102/a a ppč. 99 s čp. 102/b). K r. 1837 čp. 102/a patřilo Adalbertu Mikovi, čp. 102/b vlastnil p. Hofman. *