masné krámy

1) masné krámy 2) býv. domek porážky 1) masné krámy Přízemní nízké stavení ze smíšeného zdiva, na půdorysu úzkého dlouhého obdélníku. Obsahuje 12 vedle sebe umístěných nevelkých krámků uzavřených dveřmi klasicistního charakteru, které jsou lemované deštěnými šambránami. Vedle dveří jsou výkladce s dřevěnými rámy a táflovanými velkými okenicemi, které v době prodeje bývaly sklopeny jako velké pulty. Každý krámek má ještě další dvířka v zadní stěně směrem do dvorku, kde bývala terasa pro porážku prasat a dobytčat. Nad krámy vystupuje velmi široká fabionová římsa. Většina krámů je opatřena rovnými dřevěnými stropy. Nejsevernější z krámků je zaklenut stlačenou valenou klenbou. Pod sousedním krámkem je vyhlouben nevelký sklípek zaklenutý kamennou valenou klenbou. Střecha sedlová, krytá pálenou krytinou (bobrovky), směrem do ulice 6 malých vikýřků. Střešní konstrukce je tvořena neobvykle jednoduchou krokevní soustavou, nakotvenou na nestejně provedenou část patní, s viditelnými stopami po požáru na části pozednice ve střední části objektu. Nad 5 krámky je tedy krov odlišné konstrukce, který lze datovat přibližně do 30. let 20. stol. (během 2. svět. války zde vypukl požár). 2) býv. domek porážky JZ od masných krámků stojí ve dvoře menší hospodářská budova, která vznikla patrně v polovině 19. století (na mapě SK ještě chybí). Svým JZ průčelím je budova napojena na městské opevnění. Stavba čtvercového půdorysu s valbovou střechou krytou bobrovkami.