kostel sv. Osvalda

Samotný kostel je jednolodní stavbou s podélnou osou ve směru sever – jih, obracející se hlavním průčelím ke vsi. Směrem severním navazuje na loď užší, uzavřené presbyterium, k němuž na západní straně přiléhá sakristie. Před hlavním průčelím předstupuje hranolová věž. Střecha s pálenou krytinou je sedlová, v závěru zvalbená, nad sakristií valbový pult. Fasády jsou hladké, korunní římsa a římsa jižního štítu jsou dřevěné a profilované. Budova fary s částí bývalého hospodářského zázemí sousedí s kostelem po jeho západní straně. Patrová budova půdorysu písmene L je krytá valbovou střechou. Plochu fasád pokrývá pásová rustika, v přízemí jsou kolem oken slepé arkády se vzájemně spojovanými římsami záklenků. Okna i vstupní dveře jsou novodobé. Jednolodní stavba s podélnou osou ve směru sever – jih se obrací hlavním průčelím směrem ke vsi. Směrem severním navazuje na loď užší, trojboce uzavřené presbyterium, k němuž na západní straně přiléhá sakristie. Před hlavním průčelím předstupuje hranolová věž. Střecha s pálenou krytinou je sedlová, v závěru zvalbená, nad sakristií valbový pult. Věž vrcholí cibulovou bání s lucernou. Fasády jsou hladké, korunní římsa včetně římsy jižního štítu je dřevěná profilovaná. Patro věže odděluje jednoduchá římsa, pod bání je výrazný fabion. Okna v lodi kostela a ve věži mají segmentové záklenky a kamenná ostění s provlékanými mřížemi, v nich (kromě oken na kruchtu) jsou barevné figurální vitraje. Ve třetím patře věže jsou okna ukončená půlkruhem. Ve štítě hlavního průčelí se nachází dvojice malých oválných okének. Portál hlavního vstupu je pravoúhlý, s kamenným lištovým ostěním s ušima, v něm dvoukřídlé dřevěné dveře. Vedle zasazena deska s nápisem „Erbaut 1716“.