venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 110 (původně čp. 3) otevřeného typu se skupinovým dvorem, na kterou navazuje zahrada a polnosti. Usedlost se nachází v intravilánu obce, na návsi. Usedlost tvoří východní část návsi. Usedlost je situována na území VPZ Budičovice. Usedlost se skládá z obytného stavení situovaného do JZ rohu, na průčelí stavení navazuje branka s branou , a dále navazuje průčelí sýpky. Za sýpkou jsou hospodářské objekty (stáje ). Na SV straně usedlosti je samostatně stojící hospodářská budova ( dnes maštal a dílna).SV stranu dvora ukončuje stodola, která stojí samostatně a je spojena krátkou ohradní zdí s maštalí na SZ straně usedlosti. Průčelí obytného stavení je orientováno do návsi, je dvouosé, okna se šambránami, nad nimi klenáky s nadokenní římsou.Štít je s letopočtem 1837.