městský dům

Dům byl vystavěn jako zadní trakt městské radnice a zapadá do východní fronty domů v České ulici, do které je obrácen svým hlavním průčelím. Jedná se o dvoupatrový, okapově orientovaný dům, jehož středem prochází valeně klenutý průjezd s výsečemi. Ukončen je sedlovou střechou s půdní vestavbou, korunově zakrytou pálenou krytinou z bobrovek, prolomenou střešními okny. Osazeny jsou měděné dešťové žlaby se svody, sněhové zábrany a vodorovné hřebenové bleskosvody. Na severovýchodní části pozemku parc.č. 6, na kterém se nachází dům čp. 5/59, je fyzicky postavena část novodobého jižního křídla sousedního radničního domu čp. 2. Exteriér: Hlavní západní průčelí je vystavěno na odsazeném soklu a je členěno mělkými nárožními rizality. Omítka je hladká, opatřená cihlově červeným nátěrem. Vodorovné členění průčelí zajišťuje pásová bosáž v přízemí rizalitů, průběžná kordonová římsa mezi přízemím a prvním patrem a bohatě členěná římsa korunní. V ose budovy jsou prolomena segmentově zaklenutá, dvoukřídlá, dovnitř otvíravá vrata do průjezdu, zdobená svazkovým klenákem ve vrcholu. Uzavřena jsou klasicistními dvoukřídlovými vraty, zdobené motivem slunce a loukoťového kola, natřena jsou krycí barvou šedého odstínu. Průčelí má v patrech sedm okenních os, s okny ven a dovnitř otvíravými, šestitabulkovými, s horní dvoutabulovou větrací částí, zasazené jsou do velmi mělké venkovní špalety. Ve třech oknech v přízemí vlevo od průjezdu jsou vloženy mříže. Okenní otvory jsou prosté, pouze okna v obou patrech rizalitu jsou rámována šambránami, posazenými na jednoduché podokenní římsy s konzolkami. V patrech střední části jsou okna posazena na průběžné podokenní římsy. Okna v prvním patře rizalitu mají navíc výše položené nadokenní římsy. Nad okny v prvním patře střední části je místo nadokenních říms vsazena dlouhá, vodorovně obdélná deska se zlatým nápisem: FRANCISCUS I. IMPERATOR AUGUSTUS SECURITATI PUBLICAE MDCCCXXV. V překladu: František I. císař rozmnožitel / veřejné bezpečnosti / 1825. Nápis vyjadřuje, že dům s věznicí kriminálního soudu vznikl z podpory státu (císaře) ku zajištění bezpečnosti. Jižní průčelí je prosté, většinu překrývá sousední budova, prolomeno je pouze jedním čtyřtabulkovým oknem ve druhém patře a jedním zcela úzkým, svisle obdélným oknem v trojúhelném štítě. Zadní dvorní průčelí se neuplatňuje v celé šířce budovy, část budovy na severní straně byla dodatečně zakryta novodobou přístavbou hloubkového středního křídla radnice. Fasáda je velmi prostá a jednoduchá, bez jakýchkoliv architektonických prvků. Novodobá hladká kletovaná omítka je opatřena též cihlově červeným nátěrem. Průčelí je na levé (jižní) straně rozčleněno širokým rizalitem, na pravé straně je rovná plocha porušena vysokou segmentově klenutou nikou, vystupující až do úrovně druhého patra, její větší část je však zakryta přístavbou. Průčelí je dvouosé, v severním boku rizalitu je prolomena další osa. Obě okna v rizalitu osvětlují schodišťový prostor, který je zde umístěn. Okna nedodržují horizontální úroveň, okna vlevo jsou o polovinu řádu níž. Na této straně budovy jsou okna dřevěná dvoukřídlová, dvoutabulová, zdvojená, parapetní plechy z mědi. V ose přízemí rizalitu je prolomen vstup do prostoru pod schodiště, uzavřený plechovými dveřmi. V pravé části je půlkruhově zaklenutá brána do průjezdu. Uzavřená je novodobými dřevěnými svlakovými tříkřídlými vraty. Tato brána je širší, než v uličním průčelí.