měšťanský dům

Jedná se o patrový dům v řadové zástavbě západní strany Krajinské ulice, jako poslední dům respektující linii uliční čáry domů s loubím. Sousední dům čp. 11 ustupuje do pozadí o uliční hmotu loubí a způsobuje uliční lom Krajinské ulice. Dům se nachází na území městské památkové rezervace. Za domem se nacházelo dvorní podélné křídlo, které bylo zbouráno a na obvodové stěně sousedního objektu čp. 29 jsou ještě patrny stopy po dvorním objektu. V roce 2009 probíhá znovu vystavění (obnovení) dvorního křídla, které má sloužit jako zázemí optiky "Valuchovi". Uliční průčelí s eklektickou fasádou završenou dvouetážovým štítem je hladké o třech okenních osách. V parteru je průčelí otevřeno velmi širokou arkádou ukončenou velmi stlačeným segmentovým obloukem. Parter domu je ukončen profilovanou patrovou římsou, jejíž koruna je oplechována a zároveň tvoří parapetní podokenní římsu oken. Patro domu je členěno v nárožích lizénami s profilovanou hlavicí, kde severní lizénová římsa přechází v korunní římsu severní fasády. Patro je prolomeno třemi okenními otvory ve štukových šambránách s uchy a s výraznou přímou nadokenní profilovanou římsou. Středové okno je doplněno trojúhelným frontonem nad nadokenní římsou. Fronton je ve středu štukově pojednán s ornamentální výzdobou. Okna dvoukřídlá, členěna do "T" s pevným poutcem a jsou osazena v mírné špaletě. Průčelí domu je ukončeno úzkou korunní římsou, která je oplechována. Nad římsou se zvedá dvouetážový štít oddělený profilovanými římsami a je ukončen štítovým nástavcem se dvěma volutami se středovým vytaženým soklem, na kterým je umístěn vrcholový kónický obelisk. Po obvodu je štít štukově lemován pásem se stylistickými volutami v patě jednotlivých etáží. Spodní patro štítu je prolomeno dvěma sdruženými okenními otvory polokruhového ukončení v profilované šambráně. Druhé patro štítu je členěno středovými pilastrami s římsovou hlavicí a mezi nimi je štukové vpadlé kruhové pole s dvojitou vpadlinou. Boční severní fasáda přímo navazuje na tektoniku uličního průčelí. Plocha fasády je hladká, s lizénou v patře a je ukončena korunní profilovanou římsou. Parter je otevřen polokruhovou arkádou loubí a je ukončen patrovou profilovanou římsou, která je oplechována a navazuje na římsu uličního průčelí. Okenní otvor v patře je ve štukové šambráně s přímou nadokenní římsou. Okno dosedá rovněž na patrovou římsu, jako u hlavního průčelí. Průčelí je završeno douetážovým štítem s volutou u paty štítu, s dlouhým stlačeným náběhem. Horní etáž je tvořena neukončenou volutou stejného charakteru. Ve vrcholu koule na soklu. Dvorní fasáda je zcela nestylová, hladká a ukončena korunní římsou. Parter domu bez omítky, je přiznáno cihelné zdivo a je bez otvorů. Patro domu je členěno dveřním otvorem vedoucí na terasu, která byla situována na střeše dvorního křídla a dále dvěma okenními otvory o nestejných výškových úrovních a rozměrech. Okna dvoukřídlá a osazena v líci fasády. Podloubí je plochostropé, na severní i jižní straně s polokruhovým otvorem a na východní straně je otevřeno širokým stlačeným segmentovým otvorem (arkádou). Chodník vydlážděn. Plocha přízemí je prolomena výkladcem s dveřním otvorem a samostatným okenním otvorem (výkladcem) na pravé straně. Výkladec s dveřmi jsou v dřevěném rámu.