usedlost

Venkovská usedlost čp. 17 je umístěna na severním konci protáhlé ulicové návsi u cesty vedoucí do Kašiny Hory. Na západní straně těsně sousedí s usedlostí čp. 16, na východě s usedlostí čp. 18 a spolu s nimi je významným prvkem urbanistického uspořádání jádra vsi. Budovy se rozkládají kolem téměř pravidelného obdélného dvora, přístupného ze vsi zaklenutou branou. Vjezdová brána s přiléhající brankou pro pěší (vlevo) lícuje se štítem obytného stavení, které stojí na západní straně dvora. Před štítem stavení se rozkládá předzahrádka obehnaná zdí, která není předmětem památkové ochrany. Za obytným stavením plynule navazuje hmotově stejný objekt stájí a přípravny krmiva. Za ní přiléhá kolna na stroje, která je pozůstatkem dnes již zbořené stodoly, stejně jako zrcadlově situovaná kolna na protější straně dvora. Dnešní stodola přiléhající k těmto kolnám a uzavírající dvůr na severní straně byla vystavěna po zboření původní stodoly roku 1938. Podél východní strany dvora se nachází již zmíněná kolna, k níž přiléhá kolna na vozy a kočárovna. Za prolukou je samostatně stojící chlév. Za ním byl v jihovýchodním rohu areálu přistavěn deputátní byt čp. 32, jehož nádvorní (severní) strana lícuje s vjezdovou bránou.