předměstský dům

Dům čp. 108 se nachází u horního konce Plešivecké ulice, z níž severního nároží domu vybíhá ulice Na Stráni. K této ulici je orientován okapově. Střecha je sedlová, nad oběma štíty s polovalbou. K domu nepatří žádný pozemek ani jiný objekt. Dům je usazen ve strmém svahu, spadajícím prudce k Vltavě. Ze západní strany, tj. z ulice Plešivecká se jeví jako přízemní. Jihovýchodní část domu má však ještě suterén, přístupný z ulice Na Skalce, který se na jižní straně domu ocitá kvůli prudce klesajícímu terénu v pozici 1. patra. Odtud je přístup do 1. patra sousedního domu čp. 106 přes dnes pobořenou pavlač téhož domu. Dům čp. 106 je samostatně prohlášenou památkou (č. ÚSKP 3-6124), ač je historickou funkční součástí domu čp. 108. Hlavní domovní dveře z období klasicismu byly přeneseny do sousedního domu čp. 106. Místo nich osazena jejich replika. V téměř celém přízemí domu se zachoval původní trámový strop. Výjimkou je severozápadní místnost domu, kde silný klenební pas a nepravidelnosti klenby prozrazují byvší existenci topeniště, a sousední malá místnost, která má dnes rovný omítaný podhled. V chodbě je druhotně položená stará cihelná dlažba – čtvercové půdovky, jež se vyhazovaly z jedné půdy v areálu kájovského kostela a fary. V obou jižních místnostech je obnovená prkenná podlaha, dveřní otvor mezi nimi má starou profilovanou zárubeň. V přízemí je bývalá černá kuchyně, dnes částečně rovně zastropena. Suterén obsahuje tři prostory, všechny s mohutnými valenými klenbami, v jihovýchodní prostoře má klenba s trojboké nestyčné výseče.