měšťanský dům

Rohový podsklepený dům se sedlovou střechou se nachází na jižní straně Plešivecké ulice a je zasazen do prudce se svažujícího terénu. Podlaží, které se od severu (tj. z ulice) jeví jako přízemí, se na jižní straně ocitá v pozici patra, před nějž je vysunuta dřevěná pavlač, resp. nový dřevěný balkon. Toto podlaží má rovné štukové podhledy. Podlaží pod ním má z jižní strany předloženou terasu s dřevěným zábradlím. Pod terasou jsou dvoupodlažní sklepní místnosti přístupné z terasy po betonovém schodišti. Sklepní prostory mají plochý strop, výjimkou je jedna segmentová klenba ve spodním podlaží. Betonové schodiště dále sestupuje do níže položené zahrady. Do krovu nově vestavěny obytné místnosti. Jižní obvodová zeď domku a příčníkové zdi byly v 60. letech roubené omítané, bez destruktivního průzkumu však nebylo možno ověřit zachování těchto konstrukcí. Dům čp. 109 je hodnotný zejména svou hmotou, pohledově velmi exponovanou.