městský dům

Třípatrový dům, nárožní poloha. Secesní fasáda, nárožní arkýř s věžičkou. Loubí. Objekt na výsostném místě vždy náležel k výstavným domům ve městě a byl obýván významnými občany (např. purkmistr O.Puklice, Wolf Wienar – patřil k nejbohatším ve městě kolem roku 1534, radní Václav Wels z Welsenberku, kolem roku 1674 Francisco de Magi – stavitel italského původu, aj.) Objekt je nazýván „Puklicův dům“ podle jedné z nejznámějších postav z dějin města. Žil zde český purkmistr Ondřej Puklice ze Vztuh, který byl právě zde roku 1467 zavražděn svými politickými odpůrci. Událost připomíná pamětní deska od sochaře Františka Mrázka (1967) Fasáda: Tříposchoďový nárožní dům s eklektickou secesní fasádou z doby před I. světovou válkou, směrem do ulice Krajinská 7-osá. Nárožní arkýř je zakončen měděnou věžičkou. 1 patro do Krajinské ul. s plastickou pásovou bosáží a s plastickým orámováním oken, nad okny rostlinný štukový motiv, meziokenní mělká plastická pásová bosáž. Nad prvním patrem profilovaná kordonová římsa, ze které vybíhají do meziokenního prostoru plastické pásy ukončené čabrakami, vodorovná římsa probíhá v horní úrovni oken. Ve druhém patře okenní šambrány, nad okny profilovaná římsa, pod ní rozměrný klenák. Okna třetího patra jsou bez šambrán pouze s podokenní římsou a parapetním zrcadlem. Profilovaná korunní římsa se zubovcem a konzolkami. Ve střeše se nachází segmentově zastřešené vikýře. Podloubí je zaklenuto dvojicí křížových polí bez hřebínků, krajní kamenný sloup se zaoblenými okraji, dlažba v podloubí z kamenných ploten. Fasáda přízemí hladká. V přízemí směrem do náměstí vchod do obchodu s hudebninami, v prostoru obchodu klenby (valené, křížové). Z ulice Krajinská je vstup do hlavního objektu a dalšího obchodu s plochými stropy.