měšťanský dům

Přízemní měšťanský dům s průčelní fasádou rozdělenou na dvě nestejně široké části; v mírně předstupující části vpravo je portál a jedno dvoudílné okno osazené ve špaletě. V levé části průčelí jsou osazena ve špaletě dvě dvoudílná okna. Sokl v levé části průčelí kamenný, v pravé části barevně odlišený na omítce. Sedlová střecha s polovalbou má v průčelní ploše vložené dva vikýře se sedlovou stříškou a valbou. Mezi domem čp. 138 a sousedním objektem ustupujícím za uliční čáru probíhá v lehce svažitém terénu ulička (soutka). Boční fasáda má nepravidelný půdorys; v zadní části linie průčelí odskakuje; vazba zadního křídla a přední části domu má formu T. Zadní křídlo je kryté sedlovou střechou s novou keramickou krytinou. Ve výši koruny zdiva byl při nedávných úpravách zbudován v této partii dřevěný „balkon“ obíhající kolem celé zadní části, přístupný dveřmi vsazenými do štítu; podlaha balkonu je položena (jižní strana) na dvou nosných trámech vynesených na jednom konci dřevěnými vzpěrami. Interiér: V přední části domu přístupné vchodem z ulice se nacházejí dva prostory komunikačně propojené dvěma průchody se segmentovým záklenkem. Místnost v levé části domu se dvěma okny nese záklopový strop s bohatou profilací průvlaku (kolmý k uliční ose); řezbářské zpracování dekoru (s motivem pletence) má rustikalizující charakter. Dva vchody v sz. rohu vedou do prostoru upraveného pro WC restaurace při posledních stavebních úpravách. Vzhled stropu v sousední místnosti (rovný omítnutý strop s nosným trámem v přední části místnosti; ostatní trámy pravděpodobně v druhotném využití) je zřejmě výsledkem úprav realizovaných při nedávné rekonstrukci objektu. V sz. rohu místnosti je dveřmi přístup ke komunikaci do podkroví upraveného k obývání. Během dokumentace bylo možné vstoupit pouze do místností určených pro návštěvníky restaurace.