měšťanský dům

Řadový dům s pěti nadzemními podlažími (z toho jedním podkrovním), podsklepený v části půdorysu (suterén je přístupný ze sklepů přináležejících k původnímu domu Starobrněnská č. o. 2-4/ Mečová 10). Dům je zastřešený sedlovou střechou, orientovanou rovnoběžně s ulicí Starobrněnská. Do ulice je fasáda prolomena třemi osami otvorů. Parter je v soklové části obložen kamenným obkladem, ve dvou osách otvorů zprava se nachází jednoduché výkladce, lemované kamenným obkladem šambrán. V levé ose se dochoval původní renesanční pískovcový portál, dnes doplněný proskleným vstupem do obchodního prostoru. Portál s osazením na kubických patkách, na které navazují sloupky zakončené orámovaným diamantovým motivem, dále pokračuje v klenutém pásu s asymetricky posazeným lichoběžníkovým klenákem, v čele provedeným s orámovaným diamantovým motivem. Plocha vstupu je členěna na dveře s nadsvětlíkem umístěné na střed a lemované po stranách doplňkovými prosklenými plochami zasazenými do rámů ve tvaru oblouku portálu. Označení provozovny je umístěno v šíři přes oba výkladce nad šambránami výkladců a opticky na něj navazuje výškově shodná výstrč s logem provozovny, umístěná při pravém líci fasády. Další výstrč s označením provozovny je umístěna ve druhém nadzemním podlaží při levém líci fasády. Parter je zakončen dvojitou kordonovou římsou (jejíž spodní linie je jednoduchá, horní linie profilovaná). Další, jednoduchá kordonová římsa, probíhá nad okny třetího nadzemního podlaží a celá fasáda s hladkou omítkou je završena profilovanou korunní římsou nad okny čtvrtého nadzemního podlaží. V levé ose otvorů, odpovídajících šířkou portálu v parteru, jsou ve druhém, třetím a čtvrtém nadzemním podlaží osazena sdružená dvoudílná okna, ve dvou osách zprava pak samostatná dvoudílná okna. Všechny výplně otvorů jsou provedeny v dřevěných rámech. Plochy oken jsou děleny podružnými profily na tři výškově shodné části. Okenní otvory ve druhém, třetím a čtvrtém nadzemním podlaží jsou lemovány štukovými šambránami a dosedají na parapetní římsy, doplněné ve středové části masivními přetaženými štukovými liniemi v šířce otvorů. Otvory ve druhém nadzemním podlaží jsou navíc doplněny nadokenními římsami. Ve druhém nadzemním podlaží probíhají pod profilovanými nadokenními římsami masivní linie štuku, předstupující před šambrány, na které dosedají, u třetího nadzemního podlaží dosedají nadokenní římsy přímo na šambrány. Fasáda je řešena v jednotné světlešedé barevnosti. Na střeše je použita krytina z pálených červených tašek. Na výšku sdružená střešní okna pátého (podkrovního) podlaží jsou osazena v rovině krytiny ve třech osách. Dispozičně je dům součástí komplexu „obchodního domu Velký Špalíček“, který zahrnuje více objektů na ulici Starobrněnská, Mečová a Dominikánská. V uliční části se v prvním a druhém nadzemním podlaží nachází obchodní prostory přístupné z ulice Starobrněnská č. o. 6. Prostor prvního nadzemního podlaží na místě zaniklého dvorního traktu a celá dispozice od třetího nadzemního podlaží je řešena jednotně s domy na ul. Starobrněnská č.o. 2 a Starobrněnská č.o.8/Mečová 10. Vstupy na schodiště do třetího a dalších nadzemních podlaží jsou řešeny jak z ulice Mečová č.o.10 (odkud je vstup i do podzemních podlaží objektů Starobrněnská č. o. 2/4 a Starobrněnská č. o. 6 ), tak i z ulice Starobrněnská č.o.8. V prvním nadzemním podlaží uliční části domu, přístupném z ulice Starobrněnská č. o. 6, jsou zachovány původní konstrukce. Propojení prvního a druhého nadzemního podlaží v obchodním prostoru této části domu je realizováno samostatným vnitřním lehkým schodištěm. Od druhého do pátého nadzemního podlaží nahradil původní konstrukce skeletový konstrukční systém z konce 20. století. Jedná se o polyfunkční dům, v prostorách od třetího do pátého nadzemního podlaží se nachází převážně kancelářské jednotky.