bývalá varhanická škola

Architektonické formy vily jsou zřejmým ohlasem na dílo Andrey Palladia, zejména na jeho vilové stavby v okolí Vicenzy a Benátek. Vila je volně stojící jednopatrová stavba se suterénem obdélného půdorysu s hlavním západním průčelím obráceným do ulice Kounicovy, jehož symetrickou skladbu charakterizuje zejména sloupová lodžie završená trojúhelníkovým štítem. Hlavní průčelí má pět okenních os s centrálním trojosým rizalitem v patře otevřeným trojosou lodžií. Fasády přízemí opatřené pásovou bosáží jsou členěny půlkruhově zaklenutými okny. Mezi přízemím a 1. patrem probíhá kladí s triglyfy a nad ním oběžná kordonová římsa. První patro je ve střední části otevřeno sloupovou lodžií lemovanou kuželkovou balustrádou a završenou kladím a trojúhelníkovým štítem se silně vyloženou římsou, perlovcem a zubořezem a konzolovými akroteriemi. Kladí je podepřeno dvěma korintskými sloupy, a dvěma bočními polopilíři s korintskou hlavicí. Zadní ustoupená stěna lodžie je členěna třemi balkonovými okny v pravoúhlých šambránách s ušima a trojúhelníkovými frontony, nad nimiž se v ose nacházejí nadsvětlíková obdélná okna. Na stropě a stěnách lodžie byla počátkem devadesátých let 20. století odkryta a restaurována náročná malířská výzdoba inspirovaná římskými malbami v Pompejích. Obě postranní osy 1. patra jsou členěny jemným kvádrováním v omítce a prolomeny vždy jedním půlkruhově zaklenutým oknem lemovaným šambránou s rozetami ve cviklech a opatřeným trojúhelníkovým frontonem se zubořezem, parapetní výplně doplňuje kuželková balustráda. Nahoře obě postranní části průčelí ukončuje oběžná atika členěná úseky kuželkové balustrády. Boční fasády jsou tříosé, centrální osa je řešena jako vystupující rizalit, fasády jsou řešeny obdobně jako u hlavního průčelí. V ose průčelí obráceného do ulice Smetanovy je prolomen obloukově zaklenutý vstup flankovaný dvojicemi pilastrů s římsovou hlavicí. Východní zahradní průčelí je v přízemí otevřeno tříosým arkádovým portikem a v patře trojosou sloupovou lodžií. Budova je zastřešena stanovou střechou s velmi mírným sklonem, nad štítem západního průčelí střecha sedlová. Za hlavním vstupem ze Smetanovy ulice následuje průběžná schodišťová hala s dochovaným schodištěm s ornamentálním kovovým zábradlím a se štukovou výzdobou na stěnách a stropě. Schodiště ústí do hlavní chodby, která odděluje společenskou a obytnou část v přízemí i v patře od provozních místností, propojených od suterénu až po půdu vedlejším točitým schodištěm. Z hlavní chodby je přístupný hlavní reprezentační sál v 1. patře s dochovanou štukovou výzdobou stropu, na nějž navazuje západní lodžie. V centru balustrády lemující západní lodžii je osazena busta Leoše Janáčka od sochaře Jana Štursy.