kaple P. Marie Sepekovské

Návesní kaple se nachází uprostřed obce Zbelítov na vyvýšeném kamenném zatravněném tarasu, který je oplocen dřevěným plotem mezi kamennými sloupky. Uprostřed tarasu je situovaná kaple vrcholící dvoupatrovou drobnou zvoničkou. Na sever od kaple je situován litinový kříž na kamenném pilířku, který není předmětem památkové ochrany. Zděná návesní kaple vrcholící dvoupatrovou zvonicí má čtvercový půdorys a po celém obvodu dosedá na mírně rozšířený barevně zvýrazněný sokl. Kaple má zaoblená nároží a je členěna barevně zvýrazněnými pilastry. Kaple je ukončena hladkou fabiónovou jedenkrát odstupněnou římsou. Vstupní fasáda je členěna dveřním pravoúhlým otvorem v dřevěné zárubni s prahem. Nad vstupem je mělká prázdná polokruhová nika, která je zvýrazněna polokruhovou červenou linkou a vrcholovým štukovým klenákem. Mezi nikou a římsou je štukové pole s dochovaným letopočtem 1767, které je rozděleno klenákem na dvě části. Vstupní dveře rámové, jednokřídlové. Kaple je osvětlena okenními otvory se sedlovým ukončením, jenž jsou štukově lemovány a doplněny o barevně zvýrazněný vrcholový klenák. Klenák spojuje okno s římsou. Okno v dřevěném rámu je osazeno v hluboké špaletě s mírně zešikmeným parapetem. V zadní stěně je prolomena hluboká nika se sedlovým ukončením, která je štukově lemována a doplněna vrcholovým barevně zvýrazněným klenákem. V nice je umístěn barvotisk v dřevěném rámu. Kaple je zastřešena stanovou střechou, která vrcholí dvoupatrovou zvoničkou. Spodní hranolové patro zvoničky je ukončeno jednoduchou římsou a je zastřešeno nízkou stanovou stříškou, na kterou dosedá druhé užší hranolové patro zvoničky. Druhé patro je rovněž ukončeno jednoduchou římsou a je zastřešeno stanovou stříškou. Všechny stěny dvoupatrové zvoničky jsou členěny okenním otvorem se sedlovým ukončením, jenž jsou štukově lemovány. Ve zvoničce je umístěny zvon z roku 1852. zvon zdobí reliéf P.Marie a sv. Floriána a nápis FRANCISCUS, ANTONIUS, FRANCK ULIT PRAGUE 1852. Střechy jsou kryty pálenou bobrovkovou krytinou. Kaple se zvoničkou vrcholí jednoduchým dvouramenným kovovým křížem, Severním směrem od kaple je situován kamenný sloup s křížem. Na hranolový podstavec s rozšířenou odstupněnou krycí deskou dosedá kruhový sloup s rozšířenou jednoduchou patkou. Sloup je ukončen rozšířenou krychlovou hlavicí, která má horní polovinu hran zkosenou. Do vrcholu sloupu je vsazen litinový kříž s liliovitě ukončenými rameny. Na kříži je zavěšen drobný patrně litinový korpus Krista. Pod ním umístěna kruhová nápisová deska lemována vavřínovým věncem. Kříž věnoval v roce 1881 Josef Vítek z čp. 17. Kamenný taras vyzděn roku 1925 z lomového kamene, je zatravněn a jeho výška je přizpůsobena terénním nerovnostem návsi. Uprostřed tarasu je situována kaple a na nepravidelného půdorysu byl sever od kaple kamenný kříž. Taras je oplocen, kde na koruně tarasu jsou situovány kamenné sloupky mezi nimiž je dřevěný plaňkový plot se vstupními vrátky.