usedlost

Venkovská uzavřená usedlost čp. 22 se nachází západním směrem od historické návsi, podél hlavní komunikace. Štítové průčelí sýpky a podélná fasáda obytného stavení je orientována k severu, do přilehlé komunikace. Z dochovaného souboru lidových staveb je usedlost čp. 22 z poloviny 19. století jednou z hodnotnějších usedlostí. Usedlost je tvořena obytným stavením na severní straně, které je orientováno podélnou fasádou k severu. Na podélné průčelí obytného stavení navazuje brána a dále zdobený volutový štít bývalého špýcharu, po kterém zbylo jen štítové průčelí. Východní strana dvora je ohraničena obvodovou stěnou po zbouraném objektu špýcharu a hospodářském objektu. Na JV straně se nachází stodola s přístavkem. Jižní hranici dvora tvoří torzo chlívku se zachovalou klenební konstrukcí. Západní stranu dvora tvoří sousední objekty čp. 44. K venkovské usedlosti náleží i pozemek na západ od obytného stavení.