měšťanský dům.

Měšťanský dům čp. 41 se nachází SZ od kostela sv. Kateřiny v severní frontě domů. Měšťanský dům stojí ve svažujícím se terénu ve směru západ - východ. Jedná se o obdélný, jednopatrový dům zakončený sedlovou střechou krytou pálenými dvoudrážkovými taškami. Sedlo střechy je rovnoběžné s uliční čárou. V severní části plynule navazuje na sedlovou střechu pultová střecha (což je nejlépe čitelné z krovu). Uliční průčelí je hladce štukově omítnuto a horizontálně je členěno plastickou kordonovou římsou a je zakončeno profilovanou korunní římsou. V přízemí i v patře je průčelí čtyřosé. Nejvýchodnější přízemní osu představuje elipticky zaklenutý vjezd do průjezdu, jenž je vyplněn novými dřevěnými dvoukřídlovými vraty. Lícová strana vrat je ozdobně provedena; horní třetina obou křídel napodobuje motiv čtvrtiny slunce, střední část má radiální uspořádání okolo kosočtverce a je ohraničena obdélníkem namísto častěji užívaného oválu a spodní třetina imituje vertikální rastr. Z výše popsaného je evidentní autorova snaha navázat na tradici klasicistních vrat. Zbylé tři osy v přízemí a všechny čtyři osy v patře jsou okenní a jsou vyplněny novými, dřevěnými, špaletovými, dvoukřídlovými okny, jejichž vnější křídla jsou ven otvíravá a jsou rozdělena na šest tabulek. Dvorní průčelí bylo v době dokumentace (léto 2011) ještě neopravené, díky čemuž bylo patrné smíšené zdivo domu (v přízemí převážně kamenné). Toto průčelí je v přízemí tříosé, zatímco v patře čtyřosé. Východní části přízemí dominuje široký vjezd do průjezdu zakončený eliptickým obloukem a vyplněný novými, dřevěnými, dvoukřídlovými a zčásti prosklenými vraty s proskleným nadsvětlíkem. Prostřední osa je v současné době zazděná a třetí osa je okenní, vyplněná malým, čtvercovým, čtyřtabulkovým okénkem. Zbylé čtyři osy v patře jsou okenní. Jsou vyplněny dřevěnými, dvoukřídlovými, špaletovými okny, jejichž vnější křídla mají šestitabulkové členění a jsou ven otvíravá.