měšťanský dům.

Měšťanský dům čp. 42 je situován severozápadně od kostela sv. Kateřiny a tvoří integrální součást severní fronty domů na náměstí. Na obdélný půdorys domu severně navazuje o polovinu užší obdélné dvorní křídlo, které je v patře s hlavní obytnou částí funkčně propojeno. Hned vedle tohoto křídla (severním směrem) stojí novodobá zastřešená terasa. Měšťanský dům se nachází ve svažitém terénu na severní straně náměstí. Jedná se o jednopatrový objekt obdélného půdorysu zakončený sedlovou střechou, jejíž hřeben je rovnoběžný s uliční čárou. Střecha je kryta neestetickým červeným plechem. Uliční průčelí je zcela hladce štukově omítnuté, horizontálně členěné jednou kordonovou římsou. Průčelí je v přízemí tříosé a v patře čtyřosé. Přízemí dominuje půlkruhově zaklenutý vjezd do průjezdu osazený dvoukřídlými vraty rámové konstrukce s kazetovými výplněmi ve tvaru profilovaných vertikálních obdélníků. Každé křídlo je v horní třetině opatřeno kruhovým klepadlem vloženým do lví hlavy. Všechny okenní otvory jsou vyplněny jednokřídlými typizovanými okny bez jakéhokoli členění, což objektu ubírá na estetické kvalitě. Okna jsou osazena ve špaletách. Dvorní průčelí je vzhledem k navazujícímu dvornímu křídlu o polovinu kratší než uliční a je také zcela jednoduše provedeno. Má hladkou štukovou fasádu, v přízemí je prolomen velký půlkruhově zaklenutý vjezd a nad ním v úrovni prvního patra jedno obdélné okno. Okenní otvor je jako na uliční straně vyplněn stejným typovým jednokřídlým oknem. Vjezd do průjezdu je novodobě uzavřen moderními dvoukřídlými pravoúhlými vraty s proskleným nadsvětlíkem, které ovšem nerespektují původní tvar otvoru a působí tak nehomogenně. Plochu dvorního průčelí zakončuje odstupňovaná korunní římsa. Na západní část dvorního průčelí měšťanského domu navazuje úzké obdélné dvorní křídlo. Jedná se také o jednopatrovou budovu s pultovou střechou, přičemž patro bylo nastavěno na základě povolení z roku 1931. Objekt je též hladce štukově omítnut. V přízemí východní i severní zdi jsou prolomeny vstupy do interiéru, který je zaklenut kamennou valenou klenbou. Interiér prvního patra je osvětlován jedním oknem ve východní zdi a jedním oknem v severní štítové zdi.