venkovská usedlost

Venkovská usedlost se nachází v dominantní poloze návesního prostoru ve vzdálenosti asi 60 m severně od návesní kapličky, na mírném návrší východní strany severní části obce. Venkovská usedlost je samostatně stojící areál přízemních objektů, vytvářející uzavřený čtyřtrakt kolem nepravidelného dvora. Obytně hospodářská budova je severním křídlem, orientovaným štítem do návesního prostoru, navazující stodola vytváří východní křídlo usedlosti, na které navazuje otevřená kolna na jižní straně usedlosti. Jižní křídlo dokončuje chlév, původně stodola, která se zalamuje s průjezdem na východní straně. Jižní křídlo dokončuje špýchar s navazující branou. Dvůr je uzavřeným prostorem, provozně propojeným s návesním prostorem bránou a vjezdem do stodoly vedle špýcharu.