venkovská usedlost

Venkovská usedlost je uzavřený soubor přízemních objektů, který je součástí zástavby kolem návsi ve vesnické památkové zóně Krašovice. Zdobný, vykrajovaný štít obytné části usedlosti je situován směrem do návsi. Před usedlostí se nachází předzahrádka vysunutá do návsi. Dvůr usedlosti je z návsi přístupný rekonstruovanou vjezdovou branou s dřevěnými vraty a sousedními vrátky. Obytná část s navazujícími stájemi a uzavírající přípravnou tvoří severní křídlo usedlosti. Vykrajovaný zdobný štít obytného stavení je orientovaný na východ do návsi. Areál uzavírá na západní straně torzo původní stodoly. Mezi severním křídlem a stodolou je nový objekt bez památkové ochrany. Na jižní straně dvůr čp. 9 sousedí s čp. 8 směrem od bývalé stodoly k vjezdové bráně postupně: vraty, otevřenou kolnou a zdí sousední usedlosti čp.8, ke které je přistavěn směrem do dvora jednoduchý, rozpadající se dřevěný dřevník. Na východní straně uzavírá usedlost směrem do návsi vjezdová brána se vstupními vrátky a předsazenou předzahrádkou.