měšťanský dům

Měšťanský dům s areálem se nalézá ve spodní částí protáhlého ulicového náměstí ve východní frontě domů. Na hlavní obytný dům navazují podél jižní hranice hospodářské budovy – bývalý špýchar, maštal, řezárna a kůlna. Na východní straně je úzký prostor dvora uzavřen průjezdnou stodolou. Při severní hranici je podél zdi sousedního domu postaven přístřešek k uskladnění palivového dřeva. Dvůr je obklopen budovami. Měšťanský dům čp. 60 je součástí městské památkové zóny Chvalšiny. Obytný dům je objekt obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou eternitovými šablonami. Hlavní průčelí se obrací k západu do prostoru náměstí. Přízemí je trojosé a jeho plochu člení rustika. Profilovaná kordónová římsa odděluje plochu prvního patra, kterou člení pět pilastrů na čtyři pole s okenními osami. Každé okno má po obvodu profilovaný štukový rám a pod parapetem vpadlé segmentově vykrajované pole. Suprafenestru tvoří nad každým oknem segmentově vzdutá římsa podchycená na krajích prohnutým páskem s penízky.