silniční most č. 160-023

Most je situován v extravilánu JZZ od obce Jenín na 27,325 km silnice č. 160 u křižovatky Dolní Dvořiště – Rožmberk – Vyšší Brod, a přemosťuje Rybnický potok v blízkosti jeho vtoku do Vltavy na jeho pravém břehu. Svou podélnou osou je orientován ve směru téměř S – J. Most je konstruován jako masivní, kamenný, jednoobloukový, kolmý, se zídkami, bez křídel, ponechán v režném stavu zdiva. Délka mostu je 15,6 m, šířka 9,85 m a výška 3,65 m. Klenba mostního oblouku je polokruhová, šířky 5,0 m a výšky 2,30 m nad dnem potoka. Dimenze klenby je vyzděna z otesaným kamenných klenáků výšky 52 až 57 cm a s rozdílnou délkou, však s pravidelnou šířkou 25 cm, která v podhledu klenby tvoří řádkování. Vrcholnice klenby je vodorovná a leží 1,35 m pod horní hranou zídky. Na lícní ploše podhledu klenby dochází ke krystalizování vápence. Čela mostu jsou velmi pečlivě vyzděna z řádkovaného zdiva za použití poměrně nízkých kvádrů s bosovaným vnějším povrchem, výjimečně některé kvádry provazují dvě řady. Zídky mostu šířky 45 cm jsou velmi nízké, pouze 45 až 65 cm, jež tvoří pouze dvě řady kvádrů. Zaklopené jsou kamennými parapetními deskami šířky 49 cm, délky max. do 100 cm, tl. 12 cm, položeny jsou s přesahem cca 1,5 cm na obou stranách, jedna kamenná deska je nahrazena betonem, jižní konec západní zídky je částečně ubourán. Most nemá křídla, šikmé zemní svahy koryta vodoteče přiléhají až k čelu mostu. Koryto potoka je neupraveno, kamenité. Vozovka na mostě je živičná, se spádem k jihozápadu. Dovolené normální zatížení mostu je 35 tun, výjimečné 70 tun.