hostinec a škola

Někdejší hostinec se školou stojí naproti areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie v jižní části fronty domů. Jedná se o raně barokní budovu nepravidelného půdorysu, původně však zřejmě objekt s půdorysem v podobě písmene L. Původní část ze smíšeného zdiva, SV část přistavěná z cihel. SV část byla zřejmě přistavěna ve dvou etapách, neznámo kdy. Původně býval v přízemí hostinec a v patře škola, snad i ubytovací prostory pro poutníky. Budova je částečně podsklepena. K dokumentaci byla zpřístupněna pouze jižní část - čp. 2. Severní část (čp. 5) je dle sdělení více zasažena modernisacemi, včetně sádrokartonových příček. Severní část - čp. 5: Západní průčelí je v přízemí čtyřosé, po stranách jsou pravoúhlé vstupy, prostřední dvě osy tvoří pravoúhlé okenní otvory s dřevěnými dvojitými okny typu T. Uprostřed ve spodní části fasády se nachází čtvercový otvor sklepního okénka. V patře jsou pouze tři osy, čtvrtá osa na jižním kraji chybí. Tyto jsou vyplněny okny stejného typu jako v přízemí. Ze současné omítky nepatrně vystupují pásy kolem oken. Severní průčelí se štítem je z většiny zastavěno navazujícím objektem. Na SZ nároží je patrná dochovaná rytá bosáž, v omítce dále dochován patrový pás, zřejmě mladší. V podstřeší jest profilovaná římsa (viz. příloha 3), pokračující z jižního křídla a zabíhající na část severní fasády. Východní průčelí má v severní části vystupující rizalit, v přízemí je kryté novodobé závětří. Zastřešení jest sedlové, z jihu ukončené požární stěnou v podkroví, krytina novodobá. Interiér nebyl zpřístupněn. Jižní část - čp. 2: Západní fasáda pětiosá v rytmu 2-3. Vpravo nově zřízení pravoúhlý vstup. Vedle něj půlkruhem zaklenutý vstup s archivoltou a s dřevěnými dvoukřídlými vrátky. Další tři pravoúhlé okenní osy zatlučené. Nad novým vstupem jsou dřevěná vrátka v dřevěném ostění se segmentovým nadpražím. Další čtyři osy okenní, pravoúhlé. Okno nad původním vstupem přeřešeno, s novou výplní v dvoukřídlém rámu. Další tři osy s dřevěnými dvojitými okny typu T. Jižní fasáda čtyřosá. V přízemí čtvrtá osa vpravo zaslepena. Dvě osy vlevo tvoří pravoúhlé otvory se staršími okenními výplněmi dvojitých oken se zpevňovacím kováním (křížové členění s otvíravými spodními křídly). Třetí osa s dvojitým oknem typu T. V patře zaslepena první osa zleva. Ostatní tři osy okenní s výplní dvojitého okna typu T. Obě nároží zdobena bosáží, v patře viditelné stopy šambrán oken s motivem pletence. Tento motiv použit i v podřímsovém pásu, který obíhal celou stavbu. V patře uprostřed mezi okny malovaný štítek s datací "1630" lemovaný pásem s motivem pletence. Podstřešní římsa navazuje ze severního křídla. Východní fasáda tříosá, dále navazuje rizalit. V přízemí dva okenní otvory a vstup na předsazenou terasu (respektive strop sklepení - možná lednice). Vstup má novou výplň. Kolem vstupu je obnovena šambrána s motivem pletence. V patře všechny tři osy tvořeny okny. Všechna okna jsou typu T obdobného západní fasádě. Rizalit byl původně zhruba o polovinu užší než je dnes, dokládá to zdivo, respektive viditelná spára mezi oběma částmi. Lze dokonce i spekulovat, že původně rizalit vůbec nebyl přítomen, napovídají tomu nálezy v podkroví severní části rizalitu (viz. níže). Jižní polovina však musí být výrazně blíže stavební fázi hlavní hmoty - na nárožích jsou dochovány ryté bosáže (částečně překryté severní dostavbou rizalitu). Jisté je, že na Stabilním katastru z roku 1826 je přítomna pouze jižní část rizalitu. Severní je tedy dostavěna po roce 1826. Jižní fasáda je členěna pouze obíhající podstřešní římsou s poněkud odlišným profilem od římsy na hlavní hmotě (viz. příloha 3), ve štítku je dvojice drobných čtvercových otvorů; navíc v omítce mezipatrový rytý pás s hrubím povrchem. Východní fasáda je dvouosá, na jižní části v přízemí a v patře s jedním obdélným výklopným oknem v dřevěném rámu; v severní části, která má patro výškově posunuto níže, v přízemí s úzkým obdélným oknem a zazděným segmentově zaklenutým otvorem, v patře s jedním větším dvoukřídlým oknem snad z přelomu 19. a 20. století. Pod římsou jsou dva otvory se zalomeným nadpražím. Severní průčelí rizalitu má v přízemí tři otvory, zcela vlevo dveřní otvor s dřevěnou výplní, zcela vpravo pak dvojici úzkých okének. Ve výškově sníženém patře, které je dvouosé, jest vlevo zazděné okno, vpravo pak okno dvoukřídlé čtyřtabulkové. Zastřešení je valbové do L, rizalit je zastřešen pultově. Krytina vlnovka, nová.