kostel sv. Floriána

Kostel jednolodní s polygonálním kněžištěm, východní sakristií a párem bočních kaplí je bez opěráků a je kryt sedlovou, místy valbovou střechou. Gotická stavba má po obvodu nepatrně předstupující sokl. Presbytář se závěrem 5/8 je bez opěráků a nese sedlovou, v závěru zvalbenou střechu krytou prejzy. Na jižní a severní straně se nalézá vždy jedno půlkruhově zaklenuté okno s kamenným ostěním, které má plastické bosy klenáků v patách a ve vrcholu záklenku. V severní straně kněžiště blíže sv. nároží lodi je pravoúhlý portál s kamenným ostěním lemovaným po obvodu stezkou. Na jižní straně kněžiště je vedle barokního okna ve zdivu analyticky odkryta e záklenkem vejčitého tvaru a v ní je kamenné ostění lomeného pozdně gotického okna se zbytky výběhů kružby v záklenku. Pod korunní římsou je namalován vykrajovaný erbovní štítek se znamením pětilisté růže na stříbrném štítě. Na severní straně kněžiště je pod kamennou korunní římsou namalován dekorativní pás s červenými a bílými poli doplněný na okraji čtyřlistou červenou rozetkou. Na stranách polygonu je malovaný dekorativní pás pod korunní římsou složen z bílých, červených a šedých trojúhelníků. Interiér kněžiště je sklenut valenou klenbou, na jejíchž kápích vytvářejí klenební žebra síť tzv. milevského typu. Žebra jsou u stěn nasazena na otupené polygonální konzoly a protínají se ve vrcholu bez svorníků. Podlaha je dlážděna kamennými deskami a uprostřed závěru se zachovala pozdně gotická oltářní menza. V severní zdi je blíže vítězného oblouku segmentově sklenutá nika vstupu z vnějšku kostela. V jižní zdi kněžiště je zazděna žulová náhrobní deska z roku 1591 (blíže viz v Soupisu, s. 97). Ve východní stěně, za hlavním oltářem je obdélný vstup v kamenném ostění se stezkou po obvodu. Na východní straně kněžiště je v ose připojena sakristie s valbovou střechou krytou bobrovkami. V ose východní stěny je zamřížované obdélné okno v kamenném ostění se stezkou po obvodu. Interiér sakristie je přístupný z kněžiště za hlavním oltářem, kde je ve východní stěně vsazen portále s kamenným ostěním zdobeným stezkou po obvodu. Podlahu sakristie kryjí prkna a celý prostor uzavírá valení křížová klenba. Ve východní zdi je segmentově sklenutá nika jediného okna. Loď má sedlovou a na západní straně částečně i polovalbovou střechu krytou prejzy. Na jižní straně se blíže jv. nároží nachází lomeně sklenuté okno a na opačné straně nevelké obdélné okno. Z jihu je k lodi kolmo připojena boční kaple s půlkruhovým závěrem a valbovou střechou krytou bobrovkami. Na východní a západní straně kaple je vloženo okno s půlkruhovým záklenkem a s kamenným ostěním, které má plastické bosy klenáků v patách a ve vrcholu záklenku. V ose závěru kaple se na jižní straně pod korunní římsou otevírá kruhové okno. Na severní straně lodi je kolmo k sz. nároží přiloženo kamenné schodiště se zábradlím, kudy vede přístup k segmentově sklenuté nice vstupu na kruchtu. Nalevo od něj je k lodi kolmo připojena severní boční kaple s valbovou střechou krytou prejzy. Na východní a západní straně kaple je vloženo okno s půlkruhovým záklenkem a s kamenným ostěním, které má plastické bosy klenáků v patách a ve vrcholu záklenku. V ose závěru kaple se na severní straně pod korunní římsou otevírá kruhové okno. Západní vstupní průčelí vrcholí nepatrně okoseným trojúhelným štítem, který je v polovině předělen římsou. Na hraně štítu vyrůstá z hřebenu střechy šestiboká, plechem krytá zvonička s jehlancovou stříškou. Ve spodní polovině štítu je pár větracích okének, které vedou do prostoru krovu. Mezi nimi je mimo osu k jihu posunut obdélný vstup v mělké segmentové nice uzavřený plechovými dveřmi. Tento vchod do prostoru krovu nebyl v době dokumentace přístupný. Ve spodní části západního průčelí se mezi párem příčně obdélných zamřížovaných oken nachází na ose pravoúhlý vstup do prostoru podkruchtí a lodi. Dřevěné dveře jsou na vnější straně zdobeny kováním. Interiér lodi je uzavřen valenou klenbou se sítí žeber na ploše klenby. Žebra jsou na hraně klenebních polí podchycena klenebními příporami, které vyrůstají ze soklů zdobených stáčenými soklíky a diamantováním. Podlahu lodi kryje v podélné ose pás kamenných desek, po stranách a pod lavicemi jsou položeny čtvercové cihelné dlaždice. Ve východní stěně se loď otevírá vítězným obloukem do kněžiště. Téměř půlkruhový záklenek arkády je vytesán v profilaci širokého a zploštěného hruškovce. V západní části lodi je do posledního travé vložena dřevěný kruchta s parapetem zdobeným slepou kružbou. Konstrukce kruchty je vpředu nesena příčným trámem neseným čtyřmi osmibokými sloupky v pravidelném rozestupu. V druhém poli vymezeném klenebními příporami se na severní straně otevírá půlkruhově sklenutý oblouk do severní kaple zaklenuté plackou. Podlaha krytá stejně jako v lodi je o stupeň výš a při severní zdi je zděná menza barokní oltář. Vpravo u vstupu do kaple je do podlahy zapuštěn žulový osmiboký almužní sloupek s kováním kryjícím prostor pro peníze. Na opačné straně se také nachází oblouk otevřený do jižní boční kaple, která má podlahu krytou stejně jako loď a je uzavřena valenou klenbou s výsečemi. V bočních stranách jsou pod okny segmentově sklenuté niky.