renesanční štít

Renesanční štítové průčelí u domu bez čp. se nachází uprostřed obce, podél místní silnice od Strakonic. Budova s renesančním štítem se nachází v terénním svahu, ve směru východ – západ. Průčelí je dvouosé a horizontálně členěno barevně zvýrazněným soklem a korunní fabiónovou římsou. Přízemí je prolomeno dvěma okenními otvory, kde okna osazena ve špaletě. Před oknem je situována kovová mříž. Nad římsou se zvedá dvouetážový štít, který má v základě tvar dvouramenného trojúhelníku a kde paty štítu a štítového nástavce jsou kruhového zakončení s kruhovým malým otvorem. Koruna štítu není kryta taškami, je ponechána ve speciální omítce. Štít je členěn třemi středovými pilastry o dvou výškových úrovních a krajními nízkými pilířky u paty štítu. Pilastry i pilířky jsou ukončeny předsazenou jednoduchou římsou a vrcholí malými zakončovacími pilířky hranolového tvaru, které jsou kryty stanovou předsazenou stříškou. Zhruba v polovině pilířků jsou po stranách křidélka, inspirovaná snad závity ionských hlavic. Středové pilastry jsou zhruba v polovině spojeny profilovanou odstupněnou římsou. Plocha štítu mezi středovými pilastry je prolomena původně okenními čtvercovými větracími otvory, dnes pouze volné otvory. Středový pilastr má v horní polovině kruhový slepý otvor. Na štítové průčelí navazuje část ohradní zdi, která je spojena s průčelím v jeden hmotný celek, stejně barevně pojednaný. Koruna zdi je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Za průčelím je budova, bez střechy. Otisky střechy jsou patrny na štítové stěně.